Totaalrenovatie in Laarne?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Totaalrenovatie Laarne

Een totaalrenovatie Laarne van je woning vraagt heel wat voorbereiding en coördinatie. Om het renovatieproces goed te doorlopen is het van belang jezelf een aantal vragen te stellen. Wat wil ik precies aanpakken en op welke manier? Wat is mijn budget? Welke hulp schakel ik in? Hoeveel kost een totaalrenovatie? Op deze pagina krijg je antwoord op al deze vragen. Ook kun je lezen over mogelijke renovatiepremies. Op zoek naar een specialist in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van renovatiespecialisten in de regio. Op deze pagina kun je ook alvast lezen over de gemiddelde prijzen. Daarnaast kom je alles te weten over besparen bij een totaalrenovatie, de mogelijkheden en tips omtrent de planning, budgettering, aannemers en meer!

Renovatiespecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige renovatiespecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van renovatiespecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een renovatiespecialist!


Wat is een totaalrenovatie?

Door het woord totaalrenovatie verwacht je waarschijnlijk dat elke hoek van het huis zal worden aangepakt. Dit is in de meeste gevallen natuurlijk niet het geval. Meestal gaat het bij een totaalrenovatie om een combinatie van verschillende renovatiewerken.

Volgens de Vlaamse overheid is er sprake van een totaalrenovatie wanneer je binnen 5 jaar minstens drie van de volgende werken uitvoert:

 • Het aanbrengen van dak- of vloerisolatie
 • Het plaatsen van vloer- of kelderisolatie
 • Het aanbrengen van buitenmuurisolatie
 • Het installeren van een zonneboiler of warmtepomp
 • Het plaatsen van nieuwe schrijnwerken en beglazing
 • Het vernieuwen van leidingen of elektriciteit
 • Het renoveren van een ruimte als de keuken of badkamer

badkamer-aanzicht

Voordelen van een totaalrenovatie

Renoveren en verbouwen van huizen wordt alsmaar populairder. De schaarse bouwgronden en de prijs van nieuwbouwwoningen maken het aantrekkelijker om te investeren in je huidige woning. Het is vergeleken met verhuizen en nieuw bouwen vaak de goedkoopste optie.

Door het van A tot Z renoveren wordt je woning volledig aan jouw wensen aangepast. Als je wilt kun je het zelfs volledig aanpassen aan het ouder worden, zodat je er nog jaren kunt blijven wonen. Renoveren hoeft bovendien niet lang te duren. Je woont dus relatief snel in je nieuwe droomwoning! Als je ooit toch nog besluit te verhuizen geniet je nog van de waardestijging van je woning als gevolg van de totaalrenovatie.

Een totaalrenovatie is een uitstekende methode om je huis te moderniseren. Zo verhoog je je wooncomfort en vernieuw je meteen onderdelen van je woning die aan vervanging toe zijn. Tegelijkertijd zorg je voor een lagere energierekening en draag je je steentje bij aan een beter milieu.

Kosten van een totaalrenovatie Laarne

Aangezien een totaalrenovatie voor iedereen iets anders kan inhouden, zullen ook de kosten erg uiteen lopen. Als je het houdt bij schilder- en pleisterwerk zullen de kosten relatief laag blijven. Wanneer je echter kiest voor een rigoureuze renovatie waarbij de keuken, badkamer en de zolder worden aangepakt, kun je rekening houden met enkele duizenden euro’s.

In de volgende prijstabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen van verschillende renovaties. Liever een precieze prijsindicatie? Vraag dan gratis offertes aan!


Hoe veel kosten verbouwingswerken in 2024?

Renovatiewerken Gemiddelde prijs*
Totaalrenovatie badkamer €8.000,-
Totaalrenovatie keuken €15.000,-
Complete zolderrenovatie €5.000,-
Complete dakrenovatie €2.000,-
Complete gevelrenovatie €3.000,-
Nieuwe vloer €50,- tot €100,- per m2
Pleisterwerken €10,- tot €75,- per m2
Trap op maat €1250,-
Ventilatiesystemen €4000,-
Isoleren €10,- tot €150,- per m2

Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief plaatsing en btw. Vraag voor de exacte prijzen gratis offertes aan!

Start gratis offerteaanvraag!

Overkoepelende renovatiepremie

De Vlaamse overheid heeft verschillende regelingen waarmee je een deel van je investering terug kunt krijgen. Ten eerste is er de overkoepelende renovatiepremie, die voor afzonderlijke renovaties wordt uitgekeerd. De hoogte van deze premie is afhankelijk van je woonsituatie en inkomen.

De hoogte van de overkoepelende renovatiepremie is afhankelijk van je woonsituatie en inkomen. Zo kun je afhankelijk van jouw situatie recht hebben op 20% of 30% premie van de goedgekeurde facturen (excl. BTW). Een alleenstaande heeft recht op 30% vergoeding bij een inkomen lager dan €31.870,- per jaar, en een gehuwd of samenwonend paar bij een gezamenlijk inkomen van €44.620,- in 2021. Wie recht heeft op het premiebedrag ontvangt tot 30% van het factuurbedrag terug. Dit valt tussen minimaal €1.250,- en maximaal €3.333,-. Wanneer je je woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor voor minimaal 9 jaar heb je ook recht op de premie, maar dan bestaat er geen minimumbedrag.

Het aanvragen van de renovatiepremie is pas mogelijk na het uitvoeren van de renovaties en het ontvangen van de factuur. Doe dit echter wel binnen 2 jaar, daarna is een aanvraag niet meer mogelijk. Een vakman kan je helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is van toepassing wanneer je binnen 5 jaar minstens drie energiebesparende maatregelen neemt. Er komen verschillende werken voor de totaalrenovatiebonus in aanmerking. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het dak of de zoldervloer. Verder komen ook werken als buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie, kelderisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler, warmtepomp en een ventilatiesysteem in aanmerking voor de premie.

De hoogte van de totaalrenovatiebonus is afhankelijk van het aantal renovatiewerken dat wordt uitgevoerd. Er moeten dus in minimaal drie werken zijn geïnvesteerd om aanspraak te maken op de bonus. Per renovatie komt er vervolgens een aanzienlijk bedrag bij. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eengezinswoningen en appartementen:

Aantal renovatiewerken Totaalrenovatiebonus eengezinswoningen Totaalrenovatiebonus appartementen
3 €1250,- €625,-
4 €1750,- €875,-
5 €2750,- €1375,-
6 €3750,- €1875,-
7 €4750,- €2375,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief montage en btw. Vraag gratis offertes aan en vergelijk!

Let op: Om recht te hebben op de totaalrenovatiebonus moet je woning in het Vlaams gewest staan en voor 01-01-2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. De renovaties moeten na 01-01-2017 zijn uitgevoerd en alle (minimaal drie) werken dienen binnen dezelfde 5 jaar te zijn afgerond.

Verlaagd btw-tarief

Wanneer je een totaalrenovatie door een aannemer laat uitvoeren, wordt er over de materiaalkosten slechts 6% btw berekend. Let er wel op dat er geen sprake is van verdoken nieuwbouw. Dit is het geval wanneer nagenoeg de hele woning opnieuw wordt opgebouwd. Bij verdoken nieuwbouw heb je geen recht op het verlaagde btw-tarief en betaal je 21% btw over alle kosten.


Recent aangevraagde offertes voor totaalrenovaties:


Totaalrenovatie Sint-Niklaas
Complete woningrenovatie in Geraardsbergen
Huis isoleren Gent
Elektriciteit vernieuwen Beveren
Meerdere renovatiewerken Roeselare
Totaalrenovatie in de buurt van Lokeren
Isoleren zolder en gevel Oudenaarde
Renovatieadvies op maat Aalst
Kleine renovatiewerken Ninove
Nieuwe woningindeling Evergem

Totaalaannemer of architect: wie schakel je in?

Je kunt met verschillende partijen in zee gaan bij een totaalrenovatie. Hierbij is het een goede keuze om één partij de volledige coördinatie te geven. Je kunt hierbij denken aan een totaalaannemer, maar ook een (interieur)architect is een goede keus.

Totaalaannemer

Sommige aannemers bieden totaalpakketten aan, waarbij ze het hele project van je overnemen. Dit zorgt voor rust en structuur voor jou. Je hebt één aanspreekpunt voor de gehele renovatie en ontvangt advies van één partij. Ze zullen zich volledig richten op jouw situatie, wensen en budget.

Werken met één partij maakt het ook makkelijker om duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over de planning en totale kosten. Zorg er van tevoren wel voor dat je een aantal aannemers hebt vergeleken, zodat je zeker weet dat je een goede partner kiest. Dit doe je door gratis offertes te vergelijken.

Architect

Naast een totaalaannemer kun je ook opteren voor een architect. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om grote structurele werken is dit een goede optie. Je bent dan sowieso verplicht om een architect in te schakelen, aangezien er een ontwerp goedgekeurd moet worden door de gemeente. Hiermee verkrijg je vervolgens een vergunning.

Architecten hebben veel ervaring en expertise op het gebied van interieurinrichting en design. Een samenwerking met een architect is duurder dan met een totaalaannemer. Toch biedt dit verder dezelfde voordelen: één aanspreekpunt, advies op maat en duidelijke afspraken in een overeenkomst.

Slopen en opnieuw opbouwen of renoveren?

Zijn de werken die je voor ogen hebt vrij ingrijpend? Je vraagt je dan vast af of het niet makkelijker is om de boel gewoon te slopen en opnieuw op te bouwen. Renoveren heeft echter een lagere milieu-impact en, zeker wanneer de woning nog in goede staat verkeerd, de voorkeur.

Het kan zijn dat je niet eens mág slopen, omdat je huis onderdeel is van een monument of een beschermd dorps- of stadsgezicht. Voorafgaand aan het slopen vraag je dus best eerst toestemming aan het gemeentebestuur en informeer je grondig over wat precies wordt toegestaan volgens voorschriften en erfgoedwetgeving.


Op zoek naar een renovatiespecialist in Laarne?

Vergelijk offertes om te besparen op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!


Wat is de werkwijze bij een totaalrenovatie Laarne?

Een totaalrenovatie komt voort uit jouw persoonlijke wensen. Bedenk goed welke onderdelen van de woning je precies wil laten renoveren. Hoe moet het er na de verbouwing uit komen te zien? Je hoeft niet meteen een kant en klaar plan te hebben. In gesprek gaan met een specialist is een goed idee om verder te komen. Zo kun je samen tot een plan komen en jouw droomhuis waarmaken! Vraag gratis offertes aan voor advies op maat.

De renovatie verloopt meestal volgens een aantal stappen:

 1. Bepaal je wensen: doe inspiratie op via interieurtijdschriften, websites van aannemers, Pinterest, of ga in gesprek met een renovatiespecialist.
 2. Woninganalyse: na het opstellen van je wensen wordt de huidige staat van je woning bepaald. Op basis van deze analyse kan worden vastgesteld wat er precies moet gebeuren. Ook wordt er een kostenindicatie opgesteld.
 3. Bepaal je budget: op basis van de analyse kun je een inschatting maken van de werken die uitgevoerd zullen worden en de kosten die daarbij komen kijken. Om de kosten zo goed mogelijk in de hand te houden maak je voor jezelf een budget en maak je met de aannemer afspraken rond de prijs van de totaalrenovatie. Deze worden vastgelegd in een overeenkomst. Ga ook na op welke premies je recht hebt.
 4. Ontwerp: een ontwerp zal helpen de renovatie goed te kunnen visualiseren. Tijdens deze fase kun je nog goed bijschaven hoe je woning er na de renovatie uit komt te zien. Maak dus gebruik van dit moment om te overleggen en met de aannemer samen te werken. Vervolgens wordt het ontwerp ingediend voor goedkeuring.
 5. Opstellen van een bouwplan: de aannemer maakt een plan en beslist welke werken in welke volgorde zullen worden uitgevoerd. Zo weet jij waar je aan toe bent en wanneer de renovatie ongeveer klaar zal zijn.
 6. Uitvoeren van de totaalrenovatie: afhankelijk van de moeilijkheid en het aantal werken komt een team van verschillende vakmensen, onder leiding van de aannemer, de totaalrenovatie uitvoeren.
 7. Opleveren van de gerenoveerde woning: na het uitvoeren en afwerken van de totaalrenovatie is je woning klaar om bewoond te worden!

Tips voor jouw totaalrenovatie in Laarne

 • Denk om asbest: wanneer je een woning hebt die voor de jaren ‘90 is gebouwd, bestaat er een grote kans dat er asbest in het dak is verwerkt. Laat dit zeker onderzoeken voordat de totaalrenovatie begint, om gevaarlijke situaties te voorkomen.
 • Bouwafval: maak afspraken met de aannemer over het afvoeren van bouwafval. Regelt de aannemer dit of moet jij een containerverhuur-firma inschakelen?
 • Vergunningen: controleer van tevoren goed of er mogelijk vergunningen aangevraagd moeten worden. Doe je dit na de renovatie? Dan riskeer je dat het weer afgebroken moet worden of krijg je een fikse boete.
 • Bepaal de grote lijnen vooraf: bepaal van tevoren welke stijl, uitstraling en sfeer je wilt bereiken met de verbouwing. Houd ook tijdens het ontwerpen dit grotere plaatje in het oog.
 • Vergelijk offertes: vergelijk ongeveer 4 tot 5 offertes voor een goede schatting van de prijs en om te ontdekken welke vakman het beste bij jouw past. Vergelijk nu gratis offertes!

badkamer-aanzicht

Besparen? Vergelijk gratis offertes

Wil je je woning moderniseren en energiezuiniger maken? Met een totaalrenovatie krijg je de woning van je dromen, zonder dat je hoeft te verhuizen! Ben je op zoek naar een renovatie-expert?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Laat je woning renoveren door een bij ons aangesloten renovatiespecialist! Door offertes te vergelijken krijg je altijd de beste deal: de hoogste kwaliteit tegen de laagste prijs. Vind gratis en vrijblijvend een specialist bij jou in de buurt!