Renovatiepremie voor de badkamer?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Renovatiepremie badkamer

Om de kosten van een badkamerrenovatie zo laag mogelijk te houden kun je een aantal premies aanvragen. Dit betekent dat je de badkamerrenovatie misschien nog wel iets grootser kunt aanpakken dan verwacht!

Start gratis offerteaanvraag!

De Vlaamse Overheid stelt premies beschikbaar voor verschillende sanitaire installaties. Op deze pagina lees je over de verschillende premies en het btw-tarief. Wanneer kom je in aanmerking voor de premie? Hoe hoog is de premie? Welke voorwaarden gelden? En, hoe vraag je de premie aan? Je leest het hieronder.

Badkamerspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige badkamerspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van badkamerspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een badkamerspecialist!


Overkoepelende renovatiepremie badkamer

De Overkoepelende Renovatiepremie kun je aanvragen voor verschillende renovatiewerken in huis, waaronder de badkamer.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie?

Deze renovatiepremie betrekt zich op de sanitaire installaties binnen de badkamer. Je kunt de premie aanvragen wanneer je een complete of gedeeltelijke renovatie van de badkamer uitvoert. Bij deze renovatie mag het gaan om:
 • Het vernieuwen van de bestaande sanitaire toestellen of het plaatsen van maximaal 1 nieuwe douche, ligbad, toilet en 2 wastafels als deze nog niet aanwezig zijn.
 • Het vernieuwen van kraanwerk, leidingen en toebehoren voor (regen)watertoevoer.
 • Alle leidingen plus toebehoren voor de afvoer van gebruikt water in het openbare rioleringsnet.
 • De leidingen en toestellen voor de productie van sanitair warm water.
 • De natte of droge kalkbepleistering van de muren en het plafond in de sanitaire ruimten.

Het gaat dus om de basisvoorzieningen van een badkamer. Voorbeelden van werken die niet in aanmerking komen, zijn: bubbelbaden, stoomdouches, badkameraccessoires en badkamermeubels, een tweede badkamer of toilet, betegeling en decoratie van badkamer of toilet, of hoogperformante installaties en systemen voor het verwarmen, verluchten, koelen of voorzien van elektriciteit of warm water van de woning. Een vakman kan je altijd voorzien van advies.

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe hoog is de overkoepelende renovatiepremie voor badkamers?

De hoogte van de overkoepelende renovatiepremie is afhankelijk van je woonsituatie en inkomen. Zo kun je afhankelijk van jouw situatie recht hebben op 20% of 30% premie van de goedgekeurde facturen (excl. BTW). Een alleenstaande heeft recht op 30% vergoeding bij een inkomen lager dan €31.870 per jaar, en een gehuwd of samenwonend paar bij een gezamenlijk inkomen van €44.620 in 2024. Wie recht heeft op het premiebedrag van 30% ontvangt minimaal €1.250 en maximaal €3.333. Wanneer je je woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor voor minimaal 9 jaar heb je ook recht op de premie, maar dan bestaat er geen minimumbedrag.

Onder welke voorwaarden heb je recht op een renovatiepremie?

Of je recht hebt op de renovatiepremie hangt af van een aantal voorwaarden. Hierboven werd al genoemd dat er wordt gekeken naar je inkomen en woonsituatie. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden. De belangrijkste drie:

 • Woning en bewoner: zowel gebouwen als appartementen komen in aanmerking voor de premie. Ze moeten echter wel in het Vlaams Gewest liggen en minimaal 30 jaar oud zijn. De premie kan aangevraagd worden door zowel de bewoner als de verhuurder.
 • Eigendom: de eigenaar-bewoner en meerderjarige medebewoners mogen op de datum van aanvraag geen tweede woning in volledig eigendom hebben. Er gelden geen eigendomsvoorwaarden voor verhuurders.
 • Uitvoerder van de renovatie: de premie geldt zowel voor facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als voor facturen van materiaalaankopen voor werken die je zelf hebt uitgevoerd.

Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Het aanvragen van de renovatiepremie is pas mogelijk na het uitvoeren van de renovatiewerken en het ontvangen van de factuur. Doe dit echter wel binnen 2 jaar, daarna is een aanvraag niet meer mogelijk. Een vakman kan je helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.

inloopdouche

Vlaamse aanpassingspremie badkamer

De Vlaamse aanpassingspremie is een premie geschikt voor 65-plussers met een woning in het Vlaamse Gewest. Hiermee kun je premie ontvangen voor renovatiewerken aan de badkamer, waarbij deze wordt aangepast aan de noden van het ouder worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om technische hulpmiddelen of het vergroten van de toegankelijkheid.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking voor de Vlaamse aanpassingspremie?

Er zijn dus twee categorieën waarvoor je een premie aan kunt vragen: technische hulpmiddelen en verbouwingen om de toegankelijkheid te vergroten. Voor beide categorieën kun je een aanvraag indienen.

Per categorie komen voor de badkamer de volgende werken in aanmerking:

1. Technische installaties of hulpmiddelen:

 • Het plaatsen van een (tweede) toilet op een andere woonverdieping.
 • Het plaatsen van handgrepen en steunmiddelen in sanitaire ruimtes.
 • Het maken van een aangepaste badkamer met minstens één douche en één wastafel. Wanneer dit een tweede badkamer betreft, moet deze zich op een andere woonverdieping bevinden.

2. Verbouwingen voor het bevorderen van de toegankelijkheid:

 • Het vergroten of functioneel herschikken van sanitaire lokalen.

Hoe hoog is de aanpassingspremie voor badkamers?

De aanpassingspremie kan per categorie aangevraagd worden en bedraagt per categorie steeds 50% van het totaal van de goedgekeurde facturen (incl. BTW). De premie is per categorie maximaal €1.250.

Op zoek naar een specialist voor jouw badkamerrenovatie?

Vergelijk kosteloos en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Onder welke voorwaarden heb je recht op een aanpassingspremie?

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om aanspraak te maken op de aanpassingspremie. Deze voorwaarden hebben betrekking op je leeftijd, inkomen, woning en de facturen.

 • Leeftijd: jij als aanvrager, je partner of een inwonend gezinslid moet minstens 65 jaar oud zijn op de dag dat de aanvraag wordt ingediend. Bij de partner, bewoner aanvrager en het inwonende gezinslid moet het gaan om een bloedverwant of aanverwante tot de tweede graad. Het betreft dus geen ooms, tantes, nichten of neven.
 • Inkomen: het inkomen van de 65-plusser en eventueel de persoon waarmee diegene samenwoont of gehuwd is, mag niet meer bedragen dan €31.870 voor één persoon of €44.620 voor één aanvrager en één persoon ten laste. Dit is te verhogen met €3.570 per bijkomende persoon ten laste.
 • Woning: de woning waarin aanpassingswerken worden verricht moet in het Vlaamse Gewest liggen en bovendien de hoofdverblijfplaats zijn van de aanvrager. Sinds 1 juni 2019 geldt ook dat de 65-plusser op de datum van aanvraag geen (tweede) woning in volledig eigendom mag hebben, tenzij het gaat om een ongeschikte woning die eerder bewoond werd.
 • Facturen: de premie wordt berekend aan de hand van de ingediende facturen. Deze mogen niet ouder zijn dan twee jaar op de dag van de aanvraag en in totaal minstens €1.200 (incl. BTW) bedragen. Ze moeten op naam van de aanvrager staan en een aantal vaste gegevens bevatten. Wanneer je zelf de werken uitvoert moet er een bewijs van materiaalaankopen worden getoond.

Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Per woning en persoon kun je binnen 10 jaar maximaal twee keer beroep doen op de aanpassingspremie. Elke aanvraag moet echter betrekking hebben op een andere categorie van werken (technische hulpmiddelen of verbouwen om toegankelijkheid te vergroten). De aanvragen mogen elkaar overlappen. Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot je een bevestiging hebt gekregen voor de eerste aanvraag om een tweede aanvraag in te sturen.

Het aanvragen van de aanpassingspremie is pas mogelijk na het uitvoeren van de verbouwingswerken en het ontvangen van de factuur. Doe dit echter wel binnen 2 jaar, daarna is een aanvraag niet meer mogelijk. Een vakman kan je helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.

Let op: de aanpassingspremie is niet alleen van toepassing op de badkamer, maar op verschillende werken in de woning. Wanneer je een aanvraag doet voor een aanpassing in de badkamer, kun je dit mogelijk niet nog eens doen voor een andere verbouwing in de woning.

badkamer-wasbakken

Wat is het verlaagd btw-tarief?

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar en maximaal voor 49% voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt, kun je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%, in plaats van de gebruikelijke 21%.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

Het verlaagd btw-tarief geldt voor verschillende renovatiewerken in de woning. Betrokken op de badkamer komen de volgende verbouwingswerken in aanmerking:

 • Het plaatsen van sanitair aangesloten op de waterleiding of het rioleringsnet, bijbehorende vaste badkamermeubels op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer.
 • Het uitvoeren van schilderwerken.
 • Het leggen van wandbekleding of vloerbedekking die wordt vastgemaakt of ter plaatse op maat wordt gesneden volgens de afmetingen van de te bedekken oppervlakte.

Hoe maak ik aanspraak op het verlaagd btw-tarief?

Het 6% btw-tarief is van toepassing op zowel de loonkosten van de vakman als de kosten van de materialen en toebehoren. Een voorwaarde is dat alle werken door dezelfde aannemer worden uitgevoerd. Dit betekent dat je geen recht hebt op de verlaagde btw-regeling over de materialen wanneer je zelf de verbouwing uitvoert. Wil jij graag advies op maat ontvangen? Vraag dan gratis offertes aan bij onze aannemers.Recent aangevraagde offertes voor badkamerrenovatie:


Badkamer plaatsen West-Vlaanderen
Complete badkamerrenovatie in Antwerpen
Badkamervloer Brussel
Badkamer ontwerpen Limburg
Realiseren van een badkameruitbreiding Oost-Vlaanderen
Badkamerrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Meerdere badkamerrenovaties in Brugge
Betegelen badkamer Mechelen
Badkamermeubel plaatsen Gent
Badkamerverlichting plaatsen Leuven

Meer weten over verbouwingswerken en de kosten?


Badkamerrenovatie

Dakrenovatie

Gevelrenovatie

Keukenrenovatie

Zolderrenovatie

Totaalrenovatie