Premie voor je dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Renovatiepremie dak 2024

Een dakrenovatie kost gemiddeld tussen de €300,- en €4300,-. Om deze kosten lager te houden kun je beroep doen op een aantal premies. Hierdoor kun je de renovatie misschien nog iets groter aanpakken dan gedacht! De Vlaamse overheid en netbeheerders stellen premies beschikbaar voor het renoveren van het dak, waaronder het plaatsen van isolatiemateriaal.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je over de verschillende premies en het verlaagd btw-tarief. Wanneer kom je in aanmerking voor een premie? Welk bedrag kan ik terugkrijgen? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen en hoe doe ik een aanvraag? De antwoorden vind je op deze pagina.

Dakspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige dakspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van dakspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een dakspecialist!


Netbeheerderspremie

Sinds 01-01-2020 is het verplicht om het dak van je woning te isoleren, als het huis voor 01-01-2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten. Het naleven van de Vlaamse isolatienorm wordt gestimuleerd met een interessantie dakisolatie premie via de netbeheerder Fluvius.

Hoe hoog is de renovatiepremie voor dakisolatie in 2024?

De hoogte van de renovatiepremie wordt berekend aan de hand van het oppervlak. Per m2 heb je recht op een €4,- tot €6,-. Wanneer je het isoleren van je dak combineert met het verwijderen van asbest, kun je €12,- tot €14,- per m2 verwachten.

Onder welke voorwaarden heb je recht op de netbeheerderspremie?

 • Woning en bewoner: zowel gebouwen als appartementen komen in aanmerking voor de premie. Ze moeten echter wel in het Vlaams Gewest liggen en voor 01-01-2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. De premie kan aangevraagd worden door zowel de bewoner als de verhuurder.
 • Type isolatie: het dakisolatiemateriaal moet voldoen aan de warmteweerstand (Rd-waarde) van 4,5 m2K/W.
 • Uitvoerder van de renovatie: de premie geldt zowel voor facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als voor facturen van materiaalaankopen voor werken die je zelf hebt uitgevoerd.

Hoe kan ik de netbeheerderspremie aanvragen?

Het aanvragen van de netbeheerderspremie kan via de website van netbeheerder Fluvius na het uitvoeren van de werken. De facturen moeten al zijn voldaan en vervolgens heb je 12 maanden de tijd om de aanvraag in te dienen. Bij de aanvraag stuur je een kopie van de totaalfactuur en een attest met technische informatie, zoals het type isolatiemateriaal en de Rd-waarde, mee. Natuurlijk kan een isolatiespecialist je van de benodigde documenten voorzien, of premie voor je aanvragen. Voor een precieze indicatie van de premie kun je gratis en vrijblijvend contact opnemen met een vakman via het offerteformulier.

Start gratis offerteaanvraag!

Overkoepelende renovatiepremie: dakwerken

De overkoepelende renovatiepremie is aan te vragen voor verschillende renovatiewerken aan huis, waaronder dakwerken.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

De overkoepelende renovatiepremie dekt ook het volledig of gedeeltelijk vernieuwen van het dak van de woning. Onder de gedekte renovatiewerken vallen:

 • Bestaande dakstructuren afbreken en vervangen en draagkrachtige elementen opbouwen.
 • Dakstructuren behandelen tegen huiszwam en insecten.
 • Waterdichte bedekking zoals dakpannen, leien, roofing of onderdak vernieuwen
 • Dakgoten en regenafvoer aanbrengen of vervangen.
 • Dakopeningen zoals dakramen, dakkapellen, lichtkokers, lichtkoepels en schouwen aanbrengen of vernieuwen.
 • Natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak aanbrengen of vervangen

Als er structurele werken als opbouw of vervanging van de dakstructuur worden uitgevoerd, kan dakisolatie ook in aanmerking komen voor een premie. Verandadaken en afdaken komen niet in aanmerking.

Hoe hoog is de overkoepelende renovatiepremie voor dakwerken in 2024?

De hoogte van de overkoepelende renovatiepremie hangt af van je woonsituatie en inkomen. Zo kun je, afhankelijk van jouw situatie, recht hebben op 20% of 30% premie van de goedgekeurde facturen (excl. BTW). Een alleenstaande persoon heeft recht op 30% vergoeding bij een inkomen lager dan €31.870 per jaar, en een gehuwd of samenwonend paar bij een gezamenlijk inkomen van €44.620 in 2021. Wie recht heeft op het premiebedrag van 30% ontvangt minimaal €1.250. Personen die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor (voor minimaal 9 jaar) hebben ook recht op de premie. In deze situatie bestaat er echter geen minimumbedrag.

Op zoek naar een specialist voor jouw dakrenovatie?

Vergelijk kosteloos en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Onder welke voorwaarden heb je recht op een renovatiepremie?

Of je recht hebt op de renovatiepremie hangt af van een aantal voorwaarden. Hierboven werd al genoemd dat er wordt gekeken naar je inkomen en woonsituatie. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden. De belangrijkste drie:

 1. Woning en bewoner: zowel gebouwen als appartementen komen in aanmerking voor de premie. Ze moeten echter wel in het Vlaams Gewest liggen en minimaal 30 jaar oud zijn. De premie kan aangevraagd worden door zowel de bewoner als de verhuurder.
 2. Eigendom: de eigenaar-bewoner en meerderjarige medebewoners mogen op de datum van aanvraag geen tweede woning in volledig eigendom hebben. Er gelden geen eigendomsvoorwaarden voor verhuurders.
 3. Uitvoerder van de renovatie: de premie geldt zowel voor facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als voor facturen van materiaalaankopen voor werken die je zelf hebt uitgevoerd.

Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Het aanvragen van de renovatiepremie is pas mogelijk na het uitvoeren van de renovatiewerken en het ontvangen van de factuur. Doe dit echter wel binnen 2 jaar, want daarna is een aanvraag niet meer mogelijk. Een vakman kan je helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.

inloopdouche

Verlaagd btw-tarief

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar en maximaal voor 49% voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt, kun je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%, in plaats van de gebruikelijke 21%. Het verlaagd btw-tarief geldt voor verschillende renovatiewerken in de woning, waaronder ook dakwerken.

Hoe maak ik aanspraak op het verlaagd btw-tarief?

Het 6% btw-tarief is van toepassing op zowel de loonkosten van de vakman als de kosten van de materialen en toebehoren. Een voorwaarde is dat alle werken door dezelfde aannemer worden uitgevoerd. Dit betekent dat je geen recht hebt op de verlaagde btw-regeling over de materialen wanneer je zelf de verbouwing uitvoert. Wil jij graag advies op maat ontvangen? Vraag dan gratis offertes aan bij onze aannemers.

Lokale premies

Als je van plan bent om het dak te isoleren of renoveren, is het handig om bij je gemeente na te vragen of je in aanmerking komt voor een premie voor dakwerken. Een aantal gemeenten voorziet in extra premies voor dak renovatiewerken, waarvan je nu misschien nog niet weet. Let op dat je contact opneemt met je lokaal gemeentebestuur voor meer informatie. Ook de vakman uit jouw regio kan je hierbij helpen.Recent aangevraagde offertes voor badkamerrenovatie:


Dak reinigen West-Vlaanderen
Complete dakrenovatie in Antwerpen
Dakgoten vervangen Brussel
Kapotte dakpannen herstellen Limburg
Dakisolatie Oost-Vlaanderen
Dakrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Isoleren zoldervloer Brugge
Dak opnieuw bekleden Mechelen
Dakkapel plaatsen Gent

Meer weten over renovatiewerken en de kosten?


Badkamerrenovatie

Dakrenovatie

Gevelrenovatie

Keukenrenovatie

Zolderrenovatie

Totaalrenovatie