Renovatiepremie voor jouw zolder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Renovatiepremie zolder 2024

Een zolderrenovatie kost gemiddeld tussen de €5.000,- en €15.000,-. Om deze kosten te drukken kun je een aantal premies aanvragen. Dit kan je helpen om toch een extra slaapkamer op zolder te maken, ondanks een klein budget. De Vlaamse overheid en netbeheerders stellen premies beschikbaar voor het renoveren van de zolder, waaronder het plaatsen van isolatiemateriaal.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je over de verschillende premies en het verlaagd btw-tarief. Wanneer kom je in aanmerking voor een premie? Welk bedrag kan ik terugkrijgen? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen en hoe doe ik een aanvraag? De antwoorden vind je op deze pagina.

Zolderspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige zolderspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van zolderspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een zolderspecialist!


Overkoepelende renovatiepremie zolder

De overkoepelende renovatiepremie is aan te vragen voor verschillende renovatiewerken aan huis, waaronder de zolderrenovatie.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

Wanneer dak- of zoldervloerisolatie in combinatie met structurele werken aan de dakstructuur (opbouw of vervanging) of aan de zoldervloer worden uitgevoerd, kan je in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie. Verdere werken die onder de overkoepelende renovatiepremie vallen:

 • Het afbreken van bestaande draagvloeren.
 • Het opbouwen van draagkrachtige vloerelementen, funderingsplaten en dekvloeren
  (chape).
 • Het behandelen van houten draagvloeren tegen zwammen en insecten.
 • Het aanbrengen van natte of droge kalkbepleistering van muren en plafonds.
 • Het aanbrengen of vervangen van een of meer vaste trappen in de woning.

Hoe hoog is de overkoepelende renovatiepremie voor zolders in 2024?

De hoogte van de overkoepelende renovatiepremie hangt af van je woonsituatie en inkomen. Zo kun je, afhankelijk van jouw situatie, recht hebben op 20% of 30% premie van de goedgekeurde facturen (excl. BTW). Een alleenstaande persoon heeft recht op 30% vergoeding bij een inkomen lager dan €31.870 per jaar, en een gehuwd of samenwonend paar bij een gezamenlijk inkomen van €44.620 in 2021. Wie recht heeft op het premiebedrag van 30% ontvangt minimaal €1.250. Personen die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor (voor minimaal 9 jaar) hebben ook recht op de premie. In deze situatie bestaat er echter geen minimumbedrag.

Start gratis offerteaanvraag!

Onder welke voorwaarden heb je recht op de overkoepelende renovatiepremie?

Of je recht hebt op de renovatiepremie hangt af van een aantal voorwaarden. Hierboven werd al genoemd dat er wordt gekeken naar je inkomen en woonsituatie. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden. De belangrijkste drie:

 1. Woning en bewoner: zowel gebouwen als appartementen komen in aanmerking voor de premie. Ze moeten echter wel in het Vlaams Gewest liggen en minimaal 30 jaar oud zijn. De premie kan aangevraagd worden door zowel de bewoner als de verhuurder.
 2. Eigendom: de eigenaar-bewoner en meerderjarige medebewoners mogen op de datum van aanvraag geen tweede woning in volledig eigendom hebben. Er gelden geen eigendomsvoorwaarden voor verhuurders.
 3. Uitvoerder van de renovatie: de premie geldt zowel voor facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als voor facturen van materiaalaankopen voor werken die je zelf hebt uitgevoerd.

Hoe kan ik de overkoepelende renovatiepremie aanvragen?

Het aanvragen van de renovatiepremie is pas mogelijk na het uitvoeren van de renovatiewerken en het ontvangen van de factuur. Doe dit echter wel binnen 2 jaar, want daarna is een aanvraag niet meer mogelijk. Een vakman kan je helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.

inloopdouche

Isolatiepremie van netbeheerder Fluvius

Sinds 01-01-2020 is het verplicht om het dak van je woning te isoleren, als het huis voor 01-01-2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten. Dit kan op twee manieren: door middel van dak- of zoldervloerisolatie. Het naleven van de Vlaamse isolatienorm wordt gestimuleerd met een interessantie isolatiepremie via de netbeheerder Fluvius.

Hoe hoog is de renovatiepremie voor dakisolatie in 2024?

De hoogte van de renovatiepremie wordt berekend aan de hand van het oppervlak. Per m2 heb je recht op een €4,- tot €6,-. Wanneer je het isoleren van je dak of zoldervloer combineert met het verwijderen van asbest, kun je €12,- tot €14,- per m2 verwachten.

Onder welke voorwaarden heb je recht op een renovatiepremie?

 1. Woning en bewoner: zowel gebouwen als appartementen komen in aanmerking voor de premie. Ze moeten echter wel in het Vlaams Gewest liggen en voor 01-01-2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. De premie kan aangevraagd worden door zowel de bewoner als de verhuurder.
 2. Type isolatie: het dakisolatiemateriaal moet voldoen aan de warmteweerstand (Rd-waarde) van 4,5 m2K/W.
 3. Uitvoerder van de renovatie: de premie geldt zowel voor facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als voor facturen van materiaalaankopen voor werken die je zelf hebt uitgevoerd.

Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Het aanvragen van de netbeheerderspremie kan via de website van netbeheerder Fluvius na het uitvoeren van de werken. De facturen moeten al zijn voldaan en vervolgens heb je 12 maanden de tijd om de aanvraag in te dienen. Bij de aanvraag stuur je een kopie van de totaalfactuur en een attest met technische informatie, zoals het type isolatiemateriaal en de Rd-waarde, mee. Natuurlijk kan een isolatiespecialist je van de benodigde documenten voorzien, of premie voor je aanvragen. Voor een precieze indicatie van de premie kun je gratis en vrijblijvend contact opnemen met een vakman via het offerteformulier.

Op zoek naar een specialist voor jouw zolderrenovatie?

Vergelijk kosteloos en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is van toepassing wanneer je binnen 5 jaar minstens drie energiebesparende maatregelen neemt. Dit wordt dus interessant wanneer een gevel- of spouwmuurisolatie met twee andere renovatiewerken wordt gecombineerd. De totaalrenovatiebonus geldt als extra bonus bovenop de premie die je van de netbeheerder krijgt.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

Er komen verschillende werken voor de totaalrenovatiebonus in aanmerking. Met betrekking tot een zolderrenovatie gaat het om het isoleren van het dak of de zoldervloer. Verder komen ook werken als buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie, kelderisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler, warmtepomp en een ventilatiesysteem in aanmerking voor de premie.

Hoe hoog is de renovatiebonus voor gevels in 2024?

De hoogte van de totaalrenovatiebonus is afhankelijk van het aantal renovatiewerken dat wordt uitgevoerd en de kosten. Er moeten dus in minimaal drie werken zijn geïnvesteerd om aanspraak te maken op de bonus. Per renovatie komt er vervolgens een aanzienlijk bedrag bij. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eengezinswoningen en appartementen:

Aantal renovatiewerken Totaalrenovatiebonus eengezinswoningen Totaalrenovatiebonus appartementen
3 €1250,- €625,-
4 €1750,- €875,-
5 €2750,- €1375,-
6 €3750,- €1875,-
7 €4750,- €2375,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief montage en btw. Vraag gratis offertes aan en vergelijk!

Onder welke voorwaarden heb je recht op de totaalrenovatiebonus?

 1. Woning en bewoner: je woning moet staan in het Vlaams gewest en 01-01-2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
 2. Datum van uitvoering: de renovatiewerken moeten na 01-01-2017 zijn uitgevoerd. De minimaal drie verschillende renovaties dienen binnen dezelfde 5 jaar te zijn afgerond.

Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Het aanvragen van de renovatiepremie wordt automatisch uitgevoerd door de netbeheerder wanneer deze vaststelt dat er drie verschillende renovatiewerken zijn uitgevoerd. Het enige dat jij moet doen is het aanvragen van de premie voor de afzonderlijke renovatiepremies, zoals hierboven omschreven. Om zeker te zijn van het premiebedrag van jouw project, schakel je een vakman in. Een vakman kan je ook helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.

inloopdouche

Verlaagd btw-tarief

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar en maximaal voor 49% voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt, kun je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%, in plaats van de gebruikelijke 21%. Het verlaagd btw-tarief geldt voor verschillende renovatiewerken in de woning, waaronder ook dakwerken.

Hoe maak ik aanspraak op het verlaagd btw-tarief?

Het 6% btw-tarief is van toepassing op zowel de loonkosten van de vakman als de kosten van de materialen en toebehoren. Een voorwaarde is dat alle werken door dezelfde aannemer worden uitgevoerd. Dit betekent dat je geen recht hebt op de verlaagde btw-regeling over de materialen wanneer je zelf de verbouwing uitvoert. Wil jij graag advies op maat ontvangen? Vraag dan gratis offertes aan bij onze aannemers.


Recent aangevraagde offertes voor badkamerrenovatie:


Zolder verbouwen West-Vlaanderen
Complete zolderrenovatie in Antwerpen
Badkamer op zolder Brussel
Zoldervloer herstellen Limburg
Schrijnwerken zolder Oost-Vlaanderen
Zolderrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Isoleren zoldervloer Brugge
Zolderkasten op maat Mechelen
Dakkapel plaatsen Gent
Slaapkamer op zolder Leuven

Meer weten over renovatiewerken en de kosten?


Badkamerrenovatie

Dakrenovatie

Gevelrenovatie

Keukenrenovatie

Zolderrenovatie

Totaalrenovatie