Wat kost een gevelrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Kosten gevelrenovatie

Hoe hoog of laag de kosten van een gevelrenovatie ook zijn, ze zijn het altijd waard! Met een gevelrenovatie kun je de waarde van je huis aanzienlijk verhogen en daarbij een totaal vernieuwe uitstraling creëren. Op deze pagina lees je over de gemiddelde kosten van een gevelrenovatie, de verschillende onderdelen en tips om te besparen. Op zoek naar een gevelspecialist bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van gevelspecialisten in de regio. Vergelijk deze op je gemak thuis en kies zo eenvoudig de beste gevelexpert.

Gevelspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige gevelspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van gevelspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een gevelspecialist!

Vind de beste gevelspecialist

Wij helpen je graag bij het vinden van een specialist voor het renoveren van gevels. Via het offerteformulier krijg je een duidelijk beeld van de gemiddelde prijzen van een gevelspecialist. Zo kies je gemakkelijk voor de gevelspecialist met het beste aanbod en zit je nergens aan vast. De offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je bespaart hiermee tot wel 40%!


Prijsbepalende factoren bij een gevelrenovatie

De kosten van een gevelrenovatie zijn logischerwijs afhankelijk van een aantal factoren. Het is natuurlijk erg afhankelijk van het soort renovatiewerk dat wordt uitgevoerd, hoe hoog de kosten zullen uitvallen. Zo zal het vervangen van een kapotte gevelsteen natuurlijk goedkoper zijn dan het vernieuwen en impregneren van de gevelbekleding. Hoe groot het oppervlak van de gevel is speelt ook een rol. Veel prijzen worden namelijk berekend aan de hand van het aantal m². Een factor die je iets beter in de hand hebt en kunt afstemmen op je budget is de materiaalkeuze. Dit betrekt zich op de kleine dingen zoals voegen tot de grotere kostenposten zoals gevelbekleding. Tot slot zijn er nog extra opties die de prijs kunnen opdrijven, zoals het gelijktijdig isoleren van de gevel of inbouwen van raamdorpels.

De prijs van een gevelrenovatie

Gemiddeld kost een gevelrenovatie tussen de €2500,- en €3600,-. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de prijs van jouw gevelrenovatie afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder vind je gemiddelde prijs van een gevelrenovatie voor de verschillende onderdelen. Alle prijzen zijn inclusief uurloon, materiaal en btw. Extra toelichting per onderdeel vind je in de kopjes onder de tabel.

Wat kost een gevelrenovatie in 2024 gemiddeld?

Gevelrenovatiewerk Gemiddelde prijzen*
Voegen uithakken €33,- tot €42,- per m²
Voegen uitslijpen €35,- tot €50,- per m²
Nieuwe voegen €8,- (platte voeg) tot €100,- (snijvoeg) per m²
Vervangen kapotte gevelstenen €12,50,- per steen
Crepi of kaleien €40,- en €65,- per m²
Steenstrips Vanaf €100,- per m²
Gevel impregneren €8,- tot €12,- per m²
Raamdorpels vervangen €35,- per uur
Schoorsteenrenovatie Vanaf €500,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

badkamer-vloerafwerking

Kosten voor het renoveren van voegen

De kosten voor het renoveren van voegwerken zijn afhankelijk van het soort renovatiewerk en de soort voeg. Zo kunnen de voegen worden uitgehakt of uitgeslepen, voordat er nieuwe voegen worden gemaakt.

De platvolle voeg is de meest voorkomende vorm en is mooi uitgelijnd met de stenen in de gevel. De snijvoeg maakt onregelmatigheden in de steen goed zichtbaar en wordt vaak gebruikt bij monumentale panden. Knipvoegen zorgen voor een strakke belijning en steken lichtelijk uit de gevel. Een gladde verdiepte voeg ligt dieper dan de stenen, waardoor de steensoort beter tot zijn recht komt.

Dan is er nog de schaduwvoeg, waarbij de horizontale lijnen in een schuin aflopende hoek worden geaccentueerd. Tot slot is er de daggestreep. Deze voeg verbloemd het grillige verloop van stenen. De gemiddelde kosten per m² voor de verschillende soorten voegen:

Soorten voeg Gemiddelde kosten per m²
Platvolle voeg (glad of geborsteld) €10,-
Gesneden voeg €55,- tot €85
Geknipte voeg €55,- tot €98,-
Glad verdiepte voeg €10,-
Schaduwvoeg €11,-
Daggestreep €45,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.


Vind snel een goedkope en vakkundige specialist voor je gevelrenovatie

Vergelijk gratis offertes van meerdere specialisten en bespaar tot 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Wat kost het renoveren van gevelstenen?

Gevelstenen kunnen onder andere beschadigen door vochtschade, vrieskou, vuil en mossen. Naast de staat van de buitenmuur wordt hierdoor ook de uitstraling van uw woning sterk aangetast. Voor het vervangen van kapotte gevelstenen is vakkennis noodzakelijk. Een vakman kan je adviseren over de juiste methode en steen. De oude bakstenen moeten uitgekapt worden en worden vervolgens vervangen door nieuwe stenen. Voor het renoveren van gevelstenen moet je rekening houden met gemiddelde kosten van €12,50 per steen plus loonkosten. Vergelijk gratis offertes!

Andere gevelbekleding en prijzen

Er zijn een aantal materialen die als gevelbekleding kunnen dienen. Eén daarvan is hout. Hout zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling van je woning en het is erg veelzijdig. Er zijn verschillende kleuren en houtsoorten. De traditionele of tropische houtsoort is het beste bestand tegen vocht, wind en vuil. Een houten gevel kost gemiddeld tussen de €100,- en €150,- per m².

Ook een metalen gevelbekleding biedt veel voordelen. Metaal gaat lang mee en vraagt om weinig onderhoud. Het is licht, sterk en goed te gebruiken op gebogen oppervlakken. Metalen gevelbekleding is gemiddeld tussen de €50,- en €150,- per m².

PVC gevelbekleding bestaat vaak uit gerecyclede kunststof platen. Voordelen van deze bekleding zijn de duurzaamheid, de vele kleurmogelijkheden, hitte- en vochtbestendigheid, weinig onderhoud en de snelle verwerkbaarheid. Verder is er weinig tot vrijwel geen schilderwerk nodig. De kunststof gevelbekledingspanelen zijn zelfs te verkrijgen met een houtimitatie. De prijs van PVC gevelbekleding ligt gemiddeld tussen de €50,- en €150,- per m².

Bij een leien gevelbekleding kun je kiezen uit natuur- en kunstleien. Een voordeel van leien is dat je in principe zelf kunt bepalen hoe ze gelegd worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een halfsteense legging of een dambordpatroon. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je dak en gevel in één te laten doorlopen met leien. Denk er om dat natuurleien gevoeliger zijn voor mosvorming dan kunstleien. Leien gevelbekleding kost gemiddeld tussen de €75,- en €125,- per m².

badkamer-vloerafwerking

Wat betaal je voor gevelreiniging?

Gevelreiniging is een goede optie wanneer de gevel nog in goede staat is, maar er wel vuil en verouderd uit ziet. Het is de goedkoopste manier om je gevel te renoveren. Na het reinigen kun je er ook voor kiezen de gevel extra preventief te beschermen tegen vocht en vuil door hem te impregneren. Gemiddeld kost het impregneren van een gevel €10,- tot €20,- per m².


Veel gebruikte technieken bij gevelreiniging, inclusief de gemiddelde kosten:

Soort gevelreiniging Gemiddelde prijs per m²
Zandstralen €10,- tot €20,-
Nevelstralen €15,- tot €20,-
Stoomreinigen €5,- tot €10,-
Chemisch reinigen €15,- tot €20,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Bij het zandstralen wordt met fijne korrels zand onder hoge druk het vuil van de gevel afgeschuurd en geblazen. Deze techniek is geschikt voor een hoge vervuilingsgraad en kan alleen op sterke gevels worden toegepast. Zo zijn poreuze gevels ongeschikt. Ook reeds geïmpregneerde gevels kun je beter niet zandstralen, gezien het risico bestaat dat je de impregneerlaag ook verwijdert.

Nevelstralen is een lichtere versie van zandstralen. Er wordt een lagere druk toegepast en is daarmee te gebruiken op vrijwel elke gevel. Deze methode is geschikt voor een middelzware vervuiling. Je kunt hierbij denken aan het verwijderen van verf of mos.

Stoomreinigen is een milieuvriendelijke methode die alleen gebruik maakt van water. Het is geschikt voor gevels met een lichte vervuilingsgraad. Helaas is stoomreinigen minder geschikt voor oude of broze gevels, aangezien deze niet goed bestand zijn tegen de temperatuurverschillen van de buitenlucht en het stoom.
Het chemisch reinigen van de gevel is niet voor alle gevels geschikt. Je kunt het beste met een vakman bespreken of jouw gevel in aanmerking komt voor een chemische reiniging. Er wordt tijdens deze methode een laagje reinigingsmiddel op de gevel gespoten. Na een bepaalde inwerkingstijd wordt het weer weggespoeld en kan eventueel resterend vuil nog worden weggewerkt.

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe veel kost impregneren?

Impregneren betekent het aanbrengen van een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur. De impregneerlaag trekt in de stenen van de gevel en blokkeert doorslaand vocht. Er kan zich daardoor ook geen tot weinig vuil meer aan de muur hechten. Voor het impregneren van de buitenmuur betaal je gemiddeld €8,- tot €12,- per m². De kosten kunnen variëren afhankelijk van het impregneermiddel, het totale oppervlak en de bereikbaarheid van het pand. Vraag gratis offertes aan en vergelijk.

Wat kosten vensterdorpels?

Een vensterdorpel staat ook wel bekend als een buiten vensterbank of waterslag. Het is onderdeel van de gevel en voorkomt dat het regenwater direct of in de onderliggende gevel loopt. Ze worden onder de onderdorpel van een kozijn geplaatst.

Vensterdorpels zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten, zoals aluminium, natuursteen, beton en kunststof. Je kunt uitgaan van een gemiddelde prijs van €35,- tot €100,- per dorpel.

Kosten van een schoorsteenrenovatie

Ook schoorsteenrenovaties vallen onder gevelrenovaties. De prijzen hiervan variëren, maar starten gemiddeld rond de €500,-. Het renoveren van de schoorsteen voorkomt rookterugslag en verhoogt de waarde van je woning.

badkamer-vloerafwerking

Renovatiepremie voor gevels

De prijzen van een gevelrenovatie zijn op te splitsen in 4 categorieën: de arbeidskosten zijn de grootste categorie, gevolgd door de materiaalkosten. Daarnaast moet je rekening houden met 5% aan voorrijkosten aan voorrijkosten en 10% aan overige kosten. Denk hierbij aan afvoerkosten.

Bij sommige werkzaamheden, zoals voegwerk, komt je in aanmerking voor een renovatiepremie. Dit is een premie van 20% of 30% van de gemaakte kosten. Wel moet je minimaal €2.500,- investeren. Meer over de voorwaarden leest je op vlaanderen.be.
Daarnaast zijn er provincies en gemeenten die een lokale premie aanbieden. Op premiezoeker.be kun je makkelijk vinden voor welke premies je in aanmerking komt met jouw renovatiewerken.

Extra tips om te besparen op een gevelrenovatie

  • Steek zelf de handen uit de mouwen.
  • Renoveer de kleine dingen met een groot resultaat: kozijnen, voegen etc.
  • Vraag de buren of ze ook interesse hebben zodat sommige kosten gedeeld kunnen worden.
  • Vergelijk offertes van verschillende bedrijven.
  • Houd de werkzaamheden zo simpel mogelijk en voer alleen het nodige uit.
  • Onderzoek of je recht hebt op premies

badkamer-vloerafwerking

Voordelen van het inschakelen van een vakman

  • Hoogwaardige kwaliteit en deskundig advies
  • Een snelle gevelrenovatie binnen de afgesproken tijd
  • Geen aanschafkosten van duur gereedschap of materiaal
Laat je badkamer renoveren door een bij ons aangesloten gevelspecialist. Vul het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk deze op je gemak thuis en kies zo eenvoudig de beste gevelexpert uit de regio. Naast je gevel ook andere renovatiewerken? De specialisten helpen je graag.Recent aangevraagde offertes voor gevelrenovatie:


Gevelbekleding plaatsen West-Vlaanderen
Complete gevelrenovatie in Antwerpen
Gevel impregneren Brussel
Gevel ontwerpen Limburg
Realiseren van een gevelrenovatie Oost-Vlaanderen
Gevelrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Meerdere gevelrenovaties in Brugge
Reinigen gevel Mechelen
Raamdorpel plaatsen Gent
Voegen renoveren Leuven


Meer weten over renovatiewerken en de kosten?


Badkamerrenovatie

Dakrenovatie

Gevelrenovatie

Keukenrenovatie

Zolderrenovatie

Totaalrenovatie