Premie voor jouw gevelrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Gevelrenovatie premie 2024

Een gevelrenovatie kost al gauw tussen de €2500,- en €3600,-. Om deze kosten lager te houden kun je een aantal premies aanvragen. Zo kun je de renovatie misschien nog iets verder uitbreiden dan gedacht! De Vlaamse overheid en netbeheerders stellen premies beschikbaar voor het renoveren van de gevel, waaronder het isoleren van de buitenmuur.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je over de verschillende premies en het verlaagd btw-tarief. Wanneer kom je in aanmerking voor welke premie? Hoe hoog is de premie en aan welke voorwaarden moet ik voldoen? De antwoorden vind je op deze pagina.

Gevelspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige gevelspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van gevelspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een gevelspecialist!


Overkoepelende renovatiepremie gevel

De overkoepelende renovatiepremie is aan te vragen voor verschillende renovatiewerken aan huis, waaronder de gevel.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

De renovatiepremie kan worden gebruikt voor zowel de binnen als de buitenmuur. Je kunt de premie daarnaast aanvragen voor een complete of gedeeltelijke renovatie van de gevel. Het mag gaan om de volgende renovatiewerken:

 • Het verbeteren van de fundering.
 • Het afbreken van bestaande en het bouwen van nieuwe binnen- en buitenmuren.
 • Het aanbrengen van gevelstenen, bepleisteren of gevelbekleding.
 • Het behandelen van optrekkend vocht in de muren.
 • Het behandelen van insijpelend vocht in ondergrondse muren.
 • Het verbeteren van het voegwerk, eventueel in combinatie met gevelreiniging.
 • Het behandelen van huiszwam in de muren.
 • Het nat of droog bepleisteren van muren en plafonds.
 • Het uitvoeren van structurele werken, zoals het plaatsen van nieuwe muren en gevelbekleding.

Hoe hoog is de overkoepelende renovatiepremie voor gevels?

De hoogte van de overkoepelende renovatiepremie hangt af van je woonsituatie en inkomen. Zo kun je, afhankelijk van jouw situatie, recht hebben op 20% of 30% premie van de goedgekeurde facturen (excl. BTW). Een alleenstaande persoon heeft recht op 30% vergoeding bij een inkomen lager dan €31.870 per jaar, en een gehuwd of samenwonend paar bij een gezamenlijk inkomen van €44.620 in 2021. Wie recht heeft op het premiebedrag van 30% ontvangt minimaal €1.250. Personen die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor (voor minimaal 9 jaar) hebben ook recht op de premie. In deze situatie bestaat er echter geen minimumbedrag.

Start gratis offerteaanvraag!

Onder welke voorwaarden heb je recht op een overkoepelende renovatiepremie?

Of je recht hebt op de renovatiepremie hangt af van een aantal voorwaarden. Hierboven werd al genoemd dat er wordt gekeken naar je inkomen en woonsituatie. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden. De belangrijkste drie:

 1. Woning en bewoner: zowel gebouwen als appartementen komen in aanmerking voor de premie. Ze moeten echter wel in het Vlaams Gewest liggen en minimaal 30 jaar oud zijn. De premie kan aangevraagd worden door zowel de bewoner als de verhuurder.
 2. Eigendom: de eigenaar-bewoner en meerderjarige medebewoners mogen op de datum van aanvraag geen tweede woning in volledig eigendom hebben. Er gelden geen eigendomsvoorwaarden voor verhuurders.
 3. Uitvoerder van de renovatie: de premie geldt zowel voor facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als voor facturen van materiaalaankopen voor werken die je zelf hebt uitgevoerd.

Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Het aanvragen van de renovatiepremie is pas mogelijk na het uitvoeren van de renovatiewerken en het ontvangen van de factuur. Doe dit echter wel binnen 2 jaar, want daarna is een aanvraag niet meer mogelijk. Een vakman kan je helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.

inloopdouche

Netbeheerderspremie

De netbeheerder Fluvius stelt premies beschikbaar voor muurisolatie. Denk hierbij aan premies voor spouwmuurisolatie of het isoleren van de buitenmuur langs binnen of buiten.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking

Zoals al kort genoemd kun je in aanmerking komen voor de netbeheerderspremie met renovatiewerken als het plaatsen van spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie. Verder valt ook asbestverwijdering onder deze premie, en dat is fijn! Het verwijderen van asbest is een vervelende en prijzige klus. Zo worden ook deze kosten opeens een stuk lichter.

Hoeveel bedraagt de premie in 2024?

Hoe hoog de premie is, hangt voornamelijk af van het type muurisolatie dat zal worden geplaatst:

Type muurisolatie Hoogte van de premie per m2
Spouwmuurisolatie €30,-
Buitenmuurisolatie langs binnen €38,-
Buitenmuurisolatie langs buiten €15,-
Buitenmuurisolatie langs buiten, inclusief asbestverwijdering €5,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief montage en btw. Vraag gratis offertes aan voor een precieze indicatie van de prijs!

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • Woning en bewoner: zowel gebouwen als appartementen komen in aanmerking voor de premie. Ze moeten echter wel in het Vlaams Gewest liggen en voor 01-01-2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. De premie kan aangevraagd worden door zowel de bewoner als de verhuurder.
 • Uitvoerder van de renovatie: de premie geldt alleen voor facturen van werken uitgevoerd door een erkende aannemer.
 • Buitengevelisolatie: de minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet 3 m2K/W bedragen. De afwerking van de isolatie is niet van belang.
 • Gevelisolatie langs binnen: de minimale Rd-waarde van het nieuwe isolatiemateriaal bedraagt 2 m2K/W.
 • Spouwmuurisolatie: de breedte van de spouwmuur is minimaal 5 cm. De spouw heeft een maximale lambda-waarde van 0,065 W/mK.

Hoe kan ik de netbeheerderspremie aanvragen?

Het aanvragen van de renovatiepremie is pas mogelijk na het uitvoeren van de renovatiewerken en het ontvangen van de factuur. Doe dit echter wel binnen 12 maanden, want daarna is een aanvraag niet meer mogelijk. Een vakman kan je helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.


Op zoek naar een specialist voor jouw gevelrenovatie?

Vergelijk kosteloos en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is van toepassing wanneer je binnen 5 jaar minstens drie energiebesparende maatregelen neemt. Dit wordt dus interessant wanneer een gevel- of spouwmuurisolatie met twee andere renovatiewerken wordt gecombineerd. De totaalrenovatiebonus geldt als extra bonus bovenop de premie die je van de netbeheerder krijgt.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

Er komen verschillende werken voor de totaalrenovatiebonus in aanmerking. Met betrekking tot een gevelrenovatie mag het gaan om:

 • Buitenmuurisolatie langs binnen of buiten
 • Spouwmuurisolatie
 • Nieuwe beglazing

Hoe hoog is de renovatiebonus voor gevels in 2024?

De hoogte van de totaalrenovatiebonus is afhankelijk van het aantal renovatiewerken dat wordt uitgevoerd. Er moeten dus in minimaal drie werken zijn geïnvesteerd om aanspraak te maken op de bonus. Per renovatie komt er vervolgens een aanzienlijk bedrag bij. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eengezinswoningen en appartementen:

Aantal renovatiewerken Totaalrenovatiebonus eengezinswoningen Totaalrenovatiebonus appartementen
3 €1250,- €625,-
4 €1750,- €875,-
5 €2750,- €1375,-
6 €3750,- €1875,-
7 €4750,- €2375,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief montage en btw. Vraag gratis offertes aan en vergelijk!

Onder welke voorwaarden heb je recht op de totaalrenovatiebonus?

 1. Woning en bewoner: je woning moet staan in het Vlaams gewest en 01-01-2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
 2. Datum van uitvoering: de renovatiewerken moeten na 01-01-2017 zijn uitgevoerd. De minimaal drie verschillende renovaties dienen binnen dezelfde 5 jaar te zijn afgerond.

Hoe kan ik een renovatiepremie aanvragen?

Het aanvragen van de renovatiepremie wordt automatisch uitgevoerd door de netbeheerder wanneer deze vaststelt dat er drie verschillende renovatiewerken zijn uitgevoerd. Het enige dat jij moet doen is het aanvragen van de premie voor de afzonderlijke renovatiepremies, zoals hierboven omschreven. Om zeker te zijn van het premiebedrag van jouw project, schakel je een vakman in. Een vakman kan je ook helpen bij het aanvragen van de premie en voorziet je van de nodige documenten.

inloopdouche

Verlaagd btw-tarief

Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar en maximaal voor 49% voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt, kun je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%, in plaats van de gebruikelijke 21%.

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

Het verlaagd btw-tarief geldt voor verschillende renovatiewerken in de woning. Betrokken op de gevel komen de volgende verbouwingswerken in aanmerking:

 • Het renoveren van de gevel
 • Het reinigen van de gevel

Hoe maak ik aanspraak op het verlaagd btw-tarief?

Het 6% btw-tarief is van toepassing op zowel de loonkosten van de vakman als de kosten van de materialen en toebehoren. Een voorwaarde is dat alle werken door dezelfde aannemer worden uitgevoerd. Dit betekent dat je geen recht hebt op de verlaagde btw-regeling over de materialen wanneer je zelf de verbouwing uitvoert. Wil jij graag advies op maat ontvangen? Vraag dan gratis offertes aan bij onze aannemers.Recent aangevraagde offertes voor gevelrenovatie:


Gevel reinigen West-Vlaanderen
Complete gevelrenovatie in Antwerpen
Voegen vervangen Brussel
Scheuren herstellen Limburg
Gevel impregneren Oost-Vlaanderen
Gevelrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Isoleren buitenmuur Brugge
Buitenmuur bekleden Mechelen
Kozijnen plaatsen Gent
Raamdorpel vervangen Leuven

Meer weten over renovatiewerken en de kosten?


Badkamerrenovatie

Dakrenovatie

Gevelrenovatie

Keukenrenovatie

Zolderrenovatie

Totaalrenovatie