Wat kost een keukenrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Kosten keukenrenovatie

De kosten van een keukenrenovatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo varieert de prijs tussen verschillende renovatiewerken, maar ook materiaalkeuze en afwerkingswijze spelen een rol. In dit artikel vind je de gemiddelde prijzen van de verschillende onderdelen en tips om te besparen. Benieuwd naar de exacte prijzen voor jouw keukenrenovatie?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van keukenspecialisten in de regio. Vergelijk deze op je gemak thuis en kies zo eenvoudig de beste keukenexpert.

Keukenspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige keukenspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van keukenspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een keukenspecialist!

Vind de beste keukenspecialist

Wij helpen je graag bij het vinden van een specialist voor het verbouwen en plaatsen van keukens. Via het offerteformulier krijg je een duidelijk beeld van de gemiddelde prijzen van een keukeninstallateur. Zo kies je gemakkelijk voor de keukenspecialist met het beste aanbod en zit je nergens aan vast. De offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je bespaart hiermee tot wel 40%!


Prijsbepalende factoren bij een keukenrenovatie

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een renovatie beïnvloeden. Ten eerste is het soort renovatiewerk een grote indicator van de prijs. Wanneer je de kastjes een andere kleur wilt geven ben je natuurlijk goedkoper uit dan wanneer je een geheel nieuw keukenmeubel wilt inbouwen. Een tweede belangrijke factor is de grootte van de keuken. Materialen zoals tegels, folie of een aanrechtblad worden per m2 berekend. Een kleinere keuken komt hier dus voordeliger uit. Daarbij is de prijs ook afhankelijk van het materiaal. Voor kunststof betaal je minder dan voor massief hout.

Een logische maar niet onbelangrijke factor in de kostenbepaling is de indeling. Blijft deze onveranderd? Dan betekent dit dat er waarschijnlijk geen leidingwerk verricht moet worden. Dit scheelt weer! Een keukenrenovatie zonder breekwerk is namelijk vaak de goedkoopste optie. Verder kun je kiezen de apparaten te vervangen of extra opties aan te schaffen. Ook deze keuzes hebben allemaal invloed op de uiteindelijke prijs.

Wat kost een keukenrenovatie?

Een keukenrenovatie kost gemiddeld €1400,-, inclusief plaatsing. De gemiddelde kosten per onderdeel staan in onderstaand kostenoverzicht. In de kopjes onder de tabel worden de onderdelen verder toegelicht.

Prijzen keukenrenovatie 2024

Keukenonderdeel Gemiddelde prijs*
Keukenblad €1000,-
Spoelbak €400,-
Kookplaat €400,-
Dampkap €400,-
Keukenkastjes €900,-
Keukendeurtjes €900,-
Vaatwasser €400,-
Koelkast €500,-
Handgrepen €150,-
Montagematerialen €100,-
Keukenvloer €30,- per m2
Betegelen keukenmuur €45,- per m2
Schilderen keukenmuur €20 per m2
Totaalprijs keukenrenovatie €100,- tot €5000,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

badkamer-vloerafwerking

Wat kosten keukenkastjes?

De keukenkastjes bepalen in grote mate de look van je keuken. Door deze aan te pakken behaal je misschien wel het meeste resultaat in het doorvoeren van je eigen stijl, voor een redelijke prijs. Combineer de juiste kleur en het materiaal van jouw voorkeur, en stem dit af op je budget. Op het gebied van materiaal ben je het voordeligst uit wanneer je kiest voor melamine. Dit is een MDF plaat waar onder hoge druk hars op geperst wordt.

Een tweede optie is folie. Dit wordt aan het oppervlak verlijmd door middel van een chemisch proces. Folie is een goedkope optie als het op meubelbekleding aankomt. Aan de andere kant kunnen er makkelijk krassen op ontstaan.

Ook laminaat is een geschikte keuze. De opzet is vergelijkbaar met Melamine, afgezien van de extra decorlaag die op de bovenzijde wordt geplaatst. Prijstechnisch zal deze optie iets duurder uitvallen dan de voorgaande twee, maar het bevindt zich nog steeds in de middenklasse. Laminaat is stevig en beter bestand tegen vocht.

Iets duurdere varianten zijn Acryl en mat/hoogglans lak. Deze worden beide als een coating op de keukenkastjes geplaatst. Het is gemakkelijk schoon te houden en de variatie aan kleuren is oneindig. Let hier goed op de kwaliteit. Sommige lakken zijn erg krasgevoelig.

De hoogste prijs betaal je voor massief hout en gehard glas. Beide keuzes zijn erg stevig, maar vergen enig onderhoud. Met name hout is als natuurlijk product gevoelig voor olie en vocht. Je weet echter zeker dat je met hout en glas weinig kans hebt op krassen. Er is dus voor elk budget wel een keuze te vinden.


Vind snel een goedkope en vakkundige specialist voor je keukenrenovatie

Vergelijk gratis offertes van meerdere specialisten en bespaar tot 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Hoe duur is een kookplaat?

Op het gebied van kookplaten heb je drie keuzes: inductie, keramisch of gas. Wanneer je kosten baseert op verbruik ben je het goedkoopst uit met een inductiekookplaat. Deze verbruikt gemiddeld 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat is al 30% minder zuinig.

Wanneer je kijkt naar de aankoopprijs zal een gasplaat de goedkoopste optie zijn. Er bestaat veel keus en het is makkelijk aan te sluiten. Het is echter de meest onveilige optie en daarnaast ook lastig schoon te maken. Voor een gasfornuis betaal je gemiddeld €300,-.

Keramische- en inductiekookplaten zijn veiliger dan gasplaten en makkelijker schoon te houden. De kans is echter groot dat je een perilex stopcontact en extra groep nodig hebt voor de aansluiting. Een keramische plaat blijft nog lang warm nadat je klaar bent met koken. Dit probleem heb je niet bij inductie. Een keramische kookplaat kost gemiddeld zo’n €450,-. Inductieplaten zijn te koop van €200,- tot €2.400,-, maar kosten gemiddeld €600,-.

TIP: Zorg dat je pannen geschikt zijn voor een inductiekookplaat. Niet elke pan kan namelijk voor inductie worden gebruikt. Je kunt dit checken door er een magneetje bij te houden. Blijft ‘ie plakken? Dan is de stalen laag geschikt voor inductie!

Wat kost een keukenwerkblad?

Het aanrechtblad is net als de keukenkasten een groot onderdeel van de keuken met veel invloed op het uiterlijk. De hoogte van de kosten is erg afhankelijk van het materiaal en de lengte van het blad. De prijs wordt vaak berekend per strekkende meter. Zo betaal je voor een kunststof werkblad gemiddeld €300 per meter. Voor een materiaal van iets hogere kwaliteit betaal je al gauw €500,- per meter. Naast kunststof heb je de keuze uit bijvoorbeeld laminaat, hout, RVS, natuursteen, composiet, keramiek, beton en glas.

Wat betaal je voor keukenapparaten?

Als je niet alleen het uiterlijk van je keuken aan wilt pakken, maar ook de functionaliteit of gebruiksvriendelijkheid, kun je er voor kiezen om de apparaten te vervangen. Onbewust staat er al snel een groot aantal machines in de keuken. Denk maar eens aan je koelkast, vaatwasser, vriezer, oven, microgolf, dampkap.. De gemiddelde kosten voor keukenapparaten:

Apparaat Gemiddelde prijs*
Koelkast €600,-
Vriezer €400,-
Vaatwasser €500,-
Inbouwoven €450,-
Inbouwmicrogolf €150,-
Dampkap €750,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

badkamer-vloerafwerking

Wat zijn de kosten voor leidingwerk?

Leidingwerk wordt pas echt relevant wanneer je beslist de indeling van de keuken te veranderen. Dan moeten er namelijk nieuwe leidingen worden gelegd voor de toe- en afvoer van water, gas en elektra naar de juiste plaatsen. Voor het verleggen van leidingen kun je rekenen op gemiddelde kosten van €100,- tot €250,-.

Hoeveel betaal je voor betegelen?

Het betegelen van de keuken kan tegen elk budget worden gerealiseerd. De kosten van dit renovatiewerk zijn afhankelijk van de grootte van de keuken en het gekozen materiaal. De gemiddelde kosten voor het betegelen van de wand en de vloer:

Tegels Gemiddelde prijs per m2*
Tegels €9,- tot €160,-
Wandtegels €9,- tot €70,-
Vloertegels €13,- tot €160,-
Tegelzetter €25,- tot €40,-
Overig materiaal €8,- tot €20,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe veel kost keukenafwerking?

Onder de afwerking van de keuken vallen verschillende werken. Je kunt hierbij denken aan het stucen van de wanden, maar ook het leggen van de plinten na het inbouwen van de keuken hoort bij de afwerking. Het laten stucen van een keuken kost ongeveer tussen de €400,- en €1600,-. Voor een precieze prijsopgave kun je gratis offertes aanvragen bij onze groep aangesloten vakmannen.

Plinten dichten de mogelijke kieren tussen de onderkant van de keuken en de vloer. Per meter betaal je gemiddeld €4,- tot €25,- voor plinten, sierplinten of sierlijsten.

Kosten van een Keukeninstallateur

Het uurloon van een keukenmonteur ligt tussen de €35,- en €40,- per uur exclusief BTW. Dit is een gemiddelde, wat betekent dat er vakmannen voor een lager en een hoger uurloon te vinden zijn. Door verschillende offertes aan te vragen kun je kijken welke vakman het beste past bij jouw budget en renovatiewerken. Je kunt er ook voor kiezen een totaalbedrag voor de renovatie af te spreken, in plaats van een vast uurloon. Zo weet je precies welke kosten er gemaakt zullen worden.

Renovatiepremie voor de keuken

De meeste keukenrenovaties komen niet in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Echter, voor het grootste gedeelte betaal je slechts een btw-tarief van 6%. De opbouw van de kostprijs van een keukenrenovatie bestaat meestal voor 20% uit montagekosten en 80% materiaalkosten

Wat zijn extra tips om te besparen op een keukenrenovatie?

  • Steek zelf de handen uit de mouwen en doe zelf wat je zelf kunt doen. Denk hierbij aan het uitbreken van de oude keukenkastjes of het vervoeren van afval.
  • Renoveer de kleine dingen met een groot resultaat of voeg kleine extra’s toe: accessoires, kraan, nieuwe wandbekleding, kruidenplantjes, kruidenrekje etc.
  • Kies voor zuinige keukenapparatuur. Zo bespaar je uiteindelijk op de energierekening en ben je duurzamer bezig.
  • Vergelijk offertes van verschillende bedrijven en kies de aannemer die bij jouw budget past.
  • Houd de werkzaamheden zo simpel mogelijk en voer alleen het nodige uit.
  • Onderzoek of je recht hebt op premies voor je Keukenrenovatie. Dit is afhankelijk van je inkomen, de hoogte van de factuur en of je hebt gekozen voor een erkende aannemer.

badkamer-vloerafwerking

Voordelen van het inschakelen van een vakman

  • Hoogwaardige kwaliteit en deskundig advies
  • Een snelle keukenrenovatie binnen de afgesproken tijd
  • Geen aanschafkosten van duur gereedschap of materiaal
Laat je badkamer renoveren door een bij ons aangesloten keukenspecialist. Vul het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk deze op je gemak thuis en kies zo eenvoudig de beste keukenexpert uit de regio. Naast je keuken ook andere renovatiewerken? De specialisten helpen je graag.Recent aangevraagde offertes voor keukenrenovatie:


Keuken plaatsen West-Vlaanderen
Complete keukenrenovatie in Antwerpen
Keukenvloer Brussel
Keuken ontwerpen Limburg
Realiseren van een keukenuitbreiding Oost-Vlaanderen
Keukenrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Meerdere keukenrenovaties in Brugge
Betegelen keuken Mechelen
Keukenmeubel plaatsen Gent
Keukenverlichting plaatsen Leuven


Meer weten over renovatiewerken en de kosten?


Badkamerrenovatie

Dakrenovatie

Gevelrenovatie

Keukenrenovatie

Zolderrenovatie

Totaalrenovatie