Wat kost een badkamerrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Badkamerrenovatie kosten

De kosten van een badkamerrenovatie hangen af van een aantal factoren. Je kunt hierbij denken aan materiaalkeuze of de grootte van de badkamer. Daarnaast is het van belang wat je precies aanpakt. Neem je naast de tegels bijvoorbeeld ook de verlichting mee? Al deze keuzes beïnvloeden de prijs. Wist je dat mogelijke renovatiepremies ook een rol spelen? In dit artikel vind je de gemiddelde prijzen van de verschillende onderdelen plus een uitleg met betrekking tot renovatiesubsidies. Benieuwd naar de exacte prijzen voor jouw badkamerrenovatie?

Vraag gratis offertes aan!

Na de aanvraag ontvang je snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van badkamerspecialisten in de regio. Op deze pagina kun je ook alvast lezen over de gemiddelde prijzen. Daarnaast kom je alles te weten over de werkwijze bij een badkamerrenovatie, de mogelijkheden en krijg je tips om te besparen op de kostprijs!

Badkamerspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige badkamerspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van badkamerspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een badkamerspecialist!

Vind de beste badkamerinstallateur

Wij helpen je graag bij het vinden van een specialist voor het verbouwen en plaatsen van badkamers. Via het offerteformulier krijg je een duidelijk beeld van de gemiddelde prijzen van een badkamerinstallateur. Zo kies je gemakkelijk voor de badkamerspecialist met het beste aanbod en zit je nergens aan vast. De offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je bespaart hiermee tot wel 40%!Prijsbepalende factoren bij een badkamerrenovatie

Zoals al kort vermeld zijn er verschillende factoren die de kosten van een badkamerrenovatie bepalen. De belangrijkste factor is de materiaalkeuze. Waar je voor natuurstenen tegels €30,- tot €60,- per m2 betaalt, kosten keramische tegels slechts €15,- per m2. De grootte van de badkamer vertelt natuurlijk hoeveel m2 bedekt moet worden met deze gekozen materialen, wat de prijs dus ook hoog of laag uit doet vallen. Verder is de keuze voor inrichting een belangrijk element. Kies je voor een douche-badcombinatie of voor een aparte douche en badkuip? Denk ook aan het aantal wastafels, de grootte van de spiegel, het aantal badkamermeubels..

Net als de keuze voor materiaal, is de keuze in sanitair en badkamermeubels bepalend. Luxe sanitaire toestellen kosten meer dan de budget modellen. Extra opties zoals vloerverwarming, whirlpools en spa-douchecabines vragen om een breder budget. Meer over de gemiddelde prijzen lees je in de kopjes hieronder.

badkamer-aanzicht


Hoeveel kost een badkamerrenovatie?

In tabel op deze pagina vind je gemiddelde prijs van een badkamerrenovatie. Alle prijzen zijn inclusief montage, materiaal en btw. Extra toelichting per onderdeel vind je in de kopjes onder de tabel.

Badkameronderdeel Gemiddelde prijs*
Vloer €800,- tot €1.800,-
Leidingwerk €360,- tot €880,-
Badkamermeubel €800,-
Ventilatie €700,-
Wandafwerking €1.200,- tot €6.000,-
Sanitaire installaties €175,- tot €2.800,-
Complete badkamerrenovatie €3.500,- tot €10.000,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief montage en btw.

Start gratis offerteaanvraag!


Wat zijn de kosten voor leidingwerk?

Waterleidingen zijn onmisbaar in een badkamer. Denk maar aan alle toestellen die water nodig hebben: de douche, het bad, de kraan, de wc, de wastafel, etc. Ook elektriciteitsleidingen zijn onmisbaar in de badkamer. Je wilt van voldoende stopcontacten en lichtpunten voorzien zijn. De kosten voor leidingwerk worden pas relevant wanneer leidingen verlegd moeten worden of wanneer er extra leidingen gelegd moeten worden. Ga hierbij uit van een gemiddelde prijs van €360,- tot €880,-.
TIP: onafhankelijk van de grootte van de renovatie: laat de leidingen altijd nakijken door een vakman. Je kunt er maar beter te vroeg achter komen dat de leidingen in slechte staat zijn, dan na de renovatie.

Wat ben je kwijt aan vloerafwerking?

Vloerafwerking is een belangrijk punt wanneer het op badkamers aankomt. De badkamer is een vochtige ruimte, waardoor niet zomaar elk type vloer voldoet. Met name keramische tegels zijn geschikt. Deze zijn waterbestendig, sterk en bovendien onderhoudsvriendelijk. Het voordeel is dat ze in veel verschillende looks beschikbaar zijn, zoals hout, beton, marmer en steen.

Natuurlijk heb je naast keramische tegels ook de keuze uit andere materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een houten vloer, een stijlvolle gietvloer, parket, laminaat, kurkvloer, vinylvloer of linoleum. De prijzen van verschillende vloeren per m2 staan in onderstaande tabel vermeld.

Vloerafwerking Gemiddelde prijs per m2*
Keramische tegels €10,- tot €90,-
Vloer in parket €25,- tot €180,-
Vloer in laminaat €10,- tot €50,-
Gepolierde betonvloer €45,- tot 135,-
Vinylvloer €20,- tot €40,-
Kurkvloer €20,- tot €80,-
Linoleum €40,-

*Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor plaatsing. Daarnaast kan de prijs afwijken afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, bereikbaarheid en badkamergrootte. Voor exacte prijzen, vraag gratis offertes aan!

badkamer-vloerafwerking


Hoeveel betaal je voor de wandafwerking?

Voor de wandafwerking bestaan verschillende mogelijkheden. De populairste optie zijn wel wandtegels. Ze zijn waterdicht en erg makkelijk schoon te houden. Bovendien is het aanbod erg ruim en zijn ze beschikbaar in verschillende uitvoeringen, materialen en stijlen. De meest voorkomende zijn keramische wandtegels en muurtegels uit natuursteen. Andere mogelijkheden en bijbehorende gemiddelde prijzen vind je in onderstaande tabel.

Wandafwerking Gemiddelde prijs per m2*
Wandtegels €10,- tot €90,-
Tadelakt €130,-
Betonstuc €65,- tot €155,-
Mortex €20,- tot €45,-
Schilder €15,- tot €20,-
Behanger €10,- tot €25,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief montage en btw.

badkamer-plafond


Hoeveel kost plafondafwerking?

Ook met betrekking tot het plafond is vochtigheid een belangrijke factor. De keuze uit materialen is redelijk beperkt, maar dit betekent niet dat het niet mooi hoeft te worden. Zo is een houten plafond één van de mogelijkheden. Denk er wel om dat het een tropische of bewerkte houtsoort betreft. Deze kunnen beter tegen vocht en trekken niet tot nauwelijks krom. Een budgetvriendelijke oplossing voor het plafond is een spanplafond. Hierbij hoef je het oude plafond niet te verwijderen. Er wordt een doek tussen profielen over gespannen.

Een aluminium plafond heeft wellicht een ouderwetse ondertoon, maar zijn beschikbaar in vele kleuren en afwerkingen. Hierdoor zijn ze in veel verschillende interieurstijlen te verwerken. Tot slot kun je gaan voor een gyproc plafond. Denk er wel om dat er gebruik wordt gemaakt van vochtwerend gipskarton. Gyproc is goedkoop en makkelijk te plaatsen. Je kunt ze daarnaast ook voorzien van isolatie.

Plafondafwerking Gemiddelde prijs per m2*
Houten plafond €15,- tot €30,-
Spanplafond €70,- tot €80,-
Aluminium plafond €160,- tot €200,-
Gyproc plafond €60,- tot €80,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief montage en btw.

Start gratis offerteaanvraag!


Prijzen voor sanitaire installaties

Met sanitaire installaties worden toestellen zoals het bad, de douche, de wc, de wastafel etc. bedoeld. Je hebt per installatie de keuze uit verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor budget, normaal of luxe. Bij een badkamermeubel of toilet kun je daarnaast nog kiezen voor een hangend of staand model. Het toilet kan daarnaast deels in de muur weggewerkt worden en uitgerust zijn met een zelfreinigende toiletbril. Ook bij baden en douches heb je verschillende mogelijkheden. Combibaden, tweepersoonsbaden, inloopdouches, whirlpools zijn allemaal opties. Ook de keuze voor de douche- of badafscheiding zal de prijs beïnvloeden. Hieronder lees je met welke gemiddelde prijzen je rekening kunt houden:

Sanitaire installatie Gemiddelde prijs per stuk*
Toilet €300,- tot €1.000,-
Bad €500,- tot €3.000,-
Douche €400,- tot €3.000,-
Kraan €125,- tot €500,-
Wastafel €400,- tot €1000,-

*Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor plaatsing. Voor exacte prijzen, vraag gratis offertes aan!

badkamer-waterleidingen


Wat kost badkamerventilatie?

Door het vele watergebruik is de badkamer een vochtige ruimte. Ventilatie is daarom onmisbaar om vochtproblemen en schimmels te voorkomen. Er zijn verschillende ventilatiesystemen beschikbaar. De gemiddelde prijs en toelichting vind je in onderstaande tabel:

Ventilatiesysteem Gemiddelde prijs* Toelichting
Systeem B €2.800,- Mechanische toevoer en natuurlijk afvoer
Systeem C €3.000,- tot €3.500,- Natuurlijk toevoer en mechanische afvoer
Systeem D €5.500,- tot €7.000,- Mechanische toevoer en afvoer inclusief warmterecuperatie.

*Deze prijzen zijn exclusief de kosten voor plaatsing. Voor exacte prijzen, vraag gratis offertes aan!


Kosten van een badkamerinstallateur

Het gemiddelde uurloon van een badkamerinstallateur ligt rond de €40,- per uur. Dit is een gemiddelde, wat betekent dat er vakmannen voor een lager en een hoger uurloon werken. Vraag verschillende offertes aan om te kijken welke vakman past bij jouw budget. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een uurloon één totaalbedrag voor de renovatie af te spreken. Zo weet je op voorhand precies wat het je gaat kosten.

badkamer-licht


Kosten van het ombouwen van slaapkamer tot badkamer

Bij het ombouwen van een slaapkamer tot badkamer dien je in ieder geval rekening te houden met een drietal zaken: leidingen, ventilatie en verwarming. Op de slaapkamer zijn waarschijnlijk nog niet de benodigde water- en elektriciteitsleidingen voorhanden, waardoor deze zullen moeten worden aangelegd. Ook de ventilatie is belangrijk, aangezien een badkamer een erg vochtige ruimte is. De verwarming is ook onmisbaar voor het goed tegengaan van vochtproblemen, een aangename sfeer en ruimte en het drogen van natte handdoeken. Om al deze zaken in ieder geval op orde te brengen, en vervolgens het benodigde sanitair, wand- en vloerbekleding in te bouwen, kun je rekening houden met kosten tussen de €3.500,- en €10.000,-.
Een slaapkamer bevat vaak al een raam. Haal deze niet weg tijdens de verbouwing. Dit zorgt voor natuurlijk licht en goede ventilatie in de badkamer.

Premie voor een badkamerrenovatie

Om de kosten van je badkamerrenovatie zo laag mogelijk te houden kun je een aantal renovatiepremies aanvragen. De Vlaamse Overheid stelt premies beschikbaar voor verschillende sanitaire installaties, zoals het installeren van een warmtepomp, zonneboiler of condensatieketel.

Wanneer je woning ouder dan 30 jaar is, kom je in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Deze premie is sinds 1 februari 2019 beschikbaar gesteld en vervangt de Vlaamse renovatiepremie en de verbeteringspremie. De premie kan oplopen tot wel 30% van de kosten, en is afhankelijk van de hoogte van de factuur (minimaal €2.500,-), je woning, je inkomen en je eigendommen. Je komt alleen voor de premie in aanmerking wanneer je kiest voor een erkende aannemer.

Voor 65+’ers is er een speciale Vlaamse aanpassingspremie. Wanneer je de toegankelijkheid van de badkamer wilt vergroten of extra technische hulpmiddelen wilt toevoegen, kan met deze premie wel tot 50% worden vergoed. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van een instapbad, een inloopdouche, een douchestoel, wandbeugels of extra verlichting.

Verlaagd btw-tarief 6%

Wanneer je woning minstens 10 jaar oud is en je van plan bent renovatiewerken aan de binnenkant van de woning uit te voeren, bijvoorbeeld in de badkamer, geldt er een verlaagd btw-tarief van 6%. Het verlaagde tarief geldt al vanaf 12 februari 2016 en zorgt ervoor dat je niet langer de standaard 21%, maar slechts 6% btw betaalt. Dit geldt onder andere voor sanitair dat is aangesloten op de waterleiding of riolering en ook vaste ventilatoren of luchtverversers. Als je meer informatie wilt hebben over de btw, ga je naar de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Start gratis offerteaanvraag!


Extra’s bij een badkamerrenovatie

Bij een badkamerrenovatie heb je de optie voor allerlei extra’s. Of je hiervoor kiest hangt natuurlijk af van je budget. Vloerverwarming is bijvoorbeeld een fijne extra. Het zorgt ervoor dat de hele ruimte snel is opgewarmd. Het fijnste is misschien wel de warmte aan je voeten wanneer je uit de douche stapt. Voor vloerverwarming betaal je gemiddeld €760,- per 10m2.

Stoom- of spa-douchecabines zijn ook voorbeelden van luxe extra’s. Je kunt hierbij nog opten voor LED-verlichting, massagestralen en ingebouwde radio. De kosten voor stoom- en spa-douche liggen tussen de €1.600,- en €4.600,-.

Als je een echt spa-gevoel in je eigen badkamer wilt creëren, ga je voor een whirlpool of spabad. Een wellnessbad met bubbels kost tussen de €2.700,- en €6.700,-.


Extra tips om te besparen op een badkamerrenovatie

Naast de keuze in materiaal, de grootte van de badkamer of de soorten renovatiewerken, zijn er meer factoren die je kunnen helpen de kosten te beïnvloeden. Een aantal tips om te besparen:
Doe zelf wat je zelf kunt doen: denk hierbij aan het weghalen en afvoeren van oud meubilair en kleine sloopwerkzaamheden. Door dit zelf te doen bespaar je op de werkuren van de vakman, wat je al snel €350,- kan opleveren.

  • Zorg voor tijdig onderhoud: door de badkamer goed te onderhouden voorkom je achterstallig onderhoud. Uiteindelijk ben je goedkoper uit door steeds klein onderhoud uit te voeren. Als je te lang wacht wordt de schade alsmaar groter en wordt de renovatie duurder dan gewild.
  • Houd de werkzaamheden simpel: door alleen het nodige uit te voeren tijdens de badkamerrenovatie houd je de kosten laag. Dit lijkt misschien logisch, maar tijdens het proces en het plannen kun je de prioriteit uit het oog verliezen. Een badkamerrenovatie zonder breken is vaak de goedkoopste optie.
  • Onderzoek of je recht hebt op premies: dit is afhankelijk van je inkomen, de hoogte van de factuur en of je gekozen hebt voor een erkende aannemer.
  • Vraag om advies: laat je door een vakman informeren over materialen en stijlen. Een B-merk heeft vaak dezelfde kwaliteit, maar is een stuk voordeliger.
  • Vergelijk offertes: vraag verschillende offertes aan. Bedrijven kunnen verschillende prijzen vragen voor hetzelfde klusje. Het is bovendien raadzaam te kiezen voor een aannemer uit de regio. Zo bespaar je in ieder geval al op voorrijkosten.

badkamer-licht


Voordelen van het inschakelen van een vakman

  • Hoogwaardige kwaliteit en deskundig advies
  • Een snelle badkamerrenovatie binnen de afgesproken tijd
  • Geen aanschafkosten van duur gereedschap of materiaal
Laat je badkamer renoveren door een bij ons aangesloten badkamerspecialist. Vul het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk deze op je gemak thuis en kies zo eenvoudig de beste badkamerexpert uit de regio. Naast je badkamer ook andere renovatiewerken? De specialisten helpen je graag.


Recent aangevraagde offertes voor badkamerrenovatie:


Badkamer plaatsen West-Vlaanderen
Complete badkamerrenovatie in Antwerpen
Badkamervloer Brussel
Badkamer ontwerpen Limburg
Realiseren van een badkameruitbreiding Oost-Vlaanderen
Badkamerrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Meerdere badkamerrenovaties in Brugge
Betegelen badkamer Mechelen
Badkamermeubel plaatsen Gent
Badkamerverlichting plaatsen Leuven

Meer weten over renovatiewerken en de kosten?


Badkamerrenovatie

Dakrenovatie

Gevelrenovatie

Keukenrenovatie

Zolderrenovatie

Totaalrenovatie