Wat kost een dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Dakrenovatie prijs

Een dakrenovatie verbetert zowel de staat als de look van je woning. Maar wat kost zo’n renovatie eigenlijk? De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Welke renovatiewerken laat je uitvoeren? Welke materialen kies je? En, laat je het dak ook isoleren? Al deze keuzes hebben invloed op de uiteindelijke prijs. Op deze pagina lees je alles over de verschillende onderdelen van een dakrenovatie met de gemiddelde prijzen.

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van dakspecialisten in de regio. Kies vervolgens de aannemer die best past bij jouw wensen en budget!

Dakspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige dakspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van dakspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een dakspecialist!

Vind de beste dakspecialist

Wij helpen je graag bij het vinden van een specialist voor het verbouwen van jouw dak. Via het offerteformulier krijg je een duidelijk beeld van de gemiddelde prijzen van een dakspecialist. Zo kies je gemakkelijk voor de aannemer met het beste aanbod en zit je nergens aan vast. De offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je bespaart hiermee tot wel 40%!


Prijsbepalende factoren bij een dakrenovatie

De kosten van een dakrenovatie worden beïnvloed door een aantal zaken. Zo is het natuurlijk erg afhankelijk van het soort renovatiewerk dat wordt uitgevoerd. Het vervangen van een aantal dakpannen is minder kostbaar dan het geheel vernieuwen van de dakbekleding. Misschien maak je de keuze een dakkapel of dakraam te plaatsen. Het gaat er daarnaast ook om voor welk materiaal je gaat. Zo lopen de prijzen voor de verschillende dakbekledingen, isolatiematerialen en dakgoten flink uiteen.

Er zijn ook factoren die je minder goed in de hand hebt, zoals de stand van je dak. Voor een hellend dak zijn de renovatiekosten hoger dan voor een renovatie van een plat dak. Ook de oppervlakte van het dak, het aantal m2, speelt een rol. De meeste materiaalkosten worden namelijk per m2 berekend.


De prijs van een dakrenovatie

Gemiddeld kost een dakrenovatie tussen de €300,- en €4300,-. Het grootste verschil in prijs zit in de vorm van het dak (plat of hellend) en de gekozen dakbedekking. In de tabellen hieronder vind je de gemiddelde prijzen voor dakbedekking, dakisolatie, dakgoten, dakramen en dakkapellen, en het verwijderen van asbest.

Wat kost nieuwe dakbedekking in 2024?

Bij de kosten van dakbedekking zijn er een aantal zaken van belang, zoals het aantal m2 en het type dak. Er zijn verschillende materiaalsoorten die ook per type dak verschillen. Voor een plat dak wordt er vaak gebruik gemaakt van bitumen of een EPDM laag. Bitumen heeft een lange levensduurverwachting van boven de 25 jaar, is 100% recyclebaar en is verkrijgbaar in diverse kleuren en type afwerkingen. Het grote voordeel van EPDM is dat er geen naden zijn, dus het dak is altijd waterdicht. Verder is het erg elastisch en UV-bestendig. Een extra bijkomend voordeel is de geschiktheid voor groendaken. EPDM is wortelvast, waardoor je geen last zult krijgen van ingroeiende wortels.

Voor een schuin dak worden overwegend dakpannen gebruikt. Dakpannen zorgen voor een goede afvoer van regenwater en voorkomen daarmee vochtproblemen en houden de warmte in huis. De gemiddelde kosten van dakbedekking per m2:

Type dakbedekking Gemiddelde kosten per m2*
Renovatie plat dak € 36,-
Nieuwe bitumineuze laag €18,-
Nieuwe EPDM laag €52,-
Renovatie schuin dak €90,-
Vervangen dakpannen en panlatten €90,-
Vervangen dakpannen €110,-

* De aangegeven prijzen zijn inclusief loonkosten en btw. Voor een precieze indicatie van de prijs vraag je gratis en snel offertes aan!


Vind snel een goedkope en vakkundige specialist voor je dakrenovatie

Vergelijk gratis offertes van meerdere specialisten en bespaar tot 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Prijs van dakisolatie

Voor het isoleren van het dak zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan er langs binnen of buiten geïsoleerd worden. Ook zijn de prijzen afhankelijk van het type dak. De gemiddelde prijzen voor dakisolatie:

Vorm van dakisolatie Prijzen per m2*
Hellend dak (langs binnen) €20,- tot €50,-
Hellend dak (langs buiten) €40,- tot €60,-
Plat dak (langs binnen) €30,- tot €40,-
Plat dak (langs buiten) €70,- tot €115,-
Zoldervloer €25,- tot €35,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Vergelijk offertes voor jouw dakrenovatie.

Plaatsen van een dakraam of dakkapel

Door het plaatsen van een dakraam kun je veel extra natuurlijk licht in huis creëren. Op een plat dak wordt in plaats van een dakraam een dakkoepel geplaatst. Als je naast meer licht ook behoefte hebt aan extra ruimte, kun je kiezen voor een dakkapel. Dakkapellen zijn kant-en-klaar verkrijgbaar, maar kunnen ook op maat gemaakt worden. De gemiddelde prijzen:

Type Gemiddelde prijs*
Dakkoepel €400,- tot €500,-
Dakraam €400,-
Dakkapel Vanaf €3.000,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Vergelijk offertes voor de precieze kosten.

Onderhouden, vervangen of repareren van dakgoten

Om er voor te zorgen dat het regenwater goed wegloopt, is het zaak goede dakgoten te hebben. Zo voorkom je vochtproblemen in huis. Een dakgootreparatie kost gemiddeld tussen de €100,- en €150,-. Als je de dakgoot wilt laten vervangen kun je kosten besparen door de oude eerst zelf te verwijderen. Voor een nieuwe dakgoot betaal je vervolgens tussen de €600,- en €900,-. Als je alles door een vakman laat doen en kiest voor een kwalitatieve zinken dakgoot, betaal je gemiddeld tussen de €800,- en €1300,-.

Kosten van asbest verwijderen

Sommige mensen zullen er al van op de hoogte zijn, maar het kan voorkomen dat er tijdens een dakrenovatie onverwacht asbest wordt gevonden. Het is dan zaak om dit te verwijderen, voor de dakrenovatie kan worden doorgevoerd. Voor het verwijderen van asbest is het uiterst raadzaam een gecertificeerde en gespecialiseerde vakman in te schakelen. De kosten voor asbestverwijdering ligt gemiddeld tussen de €300,- en €2000,-. Het kan zijn dat je voor deze klus recht hebt op een renovatiepremie. Het is daarom handig om dit met je vakman te bespreken, of alvast een kijkje te nemen op premiezoeker.be. Zo kun je een hoop geld besparen!

Kosten van een dakspecialist

De kosten van een dakspecialist variëren afhankelijk van de locatie, soort renovatiewerken, specialisme en de mate van concurrentie. Zo zijn vakmannen uit de stad vaak duurder dan die die werkzaam zijn buiten de steden. Ook de ervaring van de vakman speelt een rol. Hoe meer ervaring, hoe hoger meestal het uurloon. Verder is er voor bepaalde taken meer specialistische kennis nodig, zoals voor het verwijderen van asbest of het op maat maken van een dakkapel.

Voordat de renovatie begint kun je een vast totaalbedrag afspreken voor de gehele renovatie of je kunt de prijs achteraf bepalen op basis van de gewerkte uren. Gemiddeld kun je rekening houden met een uurloon van €25,- tot €40,-.


Op zoek naar specialist voor je dakrenovatie?

Vergelijk gratis offertes van meerdere specialisten en bespaar tot 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Kan ik premie aanvragen voor een dakrenovatie?

Voor de dakrenovatie komen een aantal renovatiewerken in aanmerking voor een renovatiepremie, waaronder het plaatsen van dakisolatie. De premie is te verkrijgen via de netbeheerder. De renovatie moet zijn uitgevoerd door een geregistreerde aannemer en de R-waarde van de dakisolatie moet minsten liggen bij 4,5. Het premiebedrag zal dan liggen bij €4,- per m2. Meer informatie over de premie vind je op vlaanderen.be. Op de website premiezoeker.be krijg je een volledig overzicht van alle mogelijke premies voor jouw dakrenovatie.

Verlaagd btw-tarief 6%

Voor dakrenovaties heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%. Hiervoor dient je woning echter wel ouder te zijn dan 10 jaar en dienen de werken uitgevoerd te worden door een geregistreerde aannemer. Deze premie hoef je niet zelf aan te vragen. De vakman zal, wanneer je aan de voorwaarden voldoet, hiervoor een verklaring laten ondertekenen en vervolgens slechts 6% BTW aanrekenen. Meer informatie over het verlaagd btw-tarief vind je op vlaanderen.be.

Extra tips om te besparen op een dakrenovatie

  • Doe wat je kunt, ook al is er bij een dakrenovatie niet veel waar je aan mee kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan het wegbrengen van het afval. Alleen daarmee bespaar je al op de kosten.
  • Zorg voor een tijdig onderhoud van het dak. Zo voorkom je dat er schade verergert en de kosten uiteindelijk hoger oplopen.
  • Vergelijk offertes van verschillende bedrijven. Kies de aannemer die het best past bij jouw wensen en budget.
  • Vraag de buren of ze ook interesse hebben, zo kun je kosten delen. Vooral bij twee-onder-één-kap woningen is dit een logische keuze.
  • Houd de werkzaamheden zo simpel mogelijk en voer alleen het nodige uit.
  • Onderzoek of je recht hebt op premies voor je dakrenovatie. Dit is afhankelijk van je inkomen, de hoogte van de factuur en of je hebt gekozen voor een erkende aannemer.

Voordelen van het inschakelen van een vakman

  • Hoogwaardige kwaliteit en deskundig advies
  • Een snelle dakrenovatie binnen de afgesproken tijd
  • Geen aanschafkosten van duur gereedschap of materiaal

Laat je dak renoveren door een bij ons aangesloten dakspecialist. Vul het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk deze op je gemak thuis en kies zo eenvoudig de beste dakexpert uit de regio. Naast je dak ook andere renovatiewerken? De specialisten helpen je graag.

Start gratis offerteaanvraag!Recent aangevraagde offertes voor dakrenovatie:


Dakbedekking plaatsen West-Vlaanderen
Complete dakrenovatie in Antwerpen
Dakbekleding reinigen Brussel
Dakkapel of dakraam plaatsen Limburg
Realiseren van een dakrenovatie Oost-Vlaanderen
Dakrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Meerdere dakrenovaties in Brugge
Dakisolatie Mechelen
Asbest verwijderen Gent
Dakgoten renoveren Leuven