Wat kost een zolderrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Zolderrenovatie prijs

De kosten van een zolderrenovatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Je kunt hierbij denken aan de grootte van de zolder en de huidige staat. Daarnaast is het van belang wat je precies aanpakt. Kies je voor een dakkapel of dakraam? Zorg je ook voor isolatie? Al deze keuzes beïnvloeden de prijs. In dit artikel vind je de gemiddelde prijzen van de verschillende onderdelen, tips om te besparen en een uitleg met betrekking tot renovatiesubsidies. Benieuwd naar de exacte prijzen voor jouw zolderrenovatie?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van zolderspecialisten in de regio. Kies vervolgens de aannemer die het best bij jouw wensen en budget past!

Zolderspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige zolderspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van zolderspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een zolderspecialist!

Vind de beste zolderspecialist

Wij helpen je graag bij het vinden van een specialist voor het verbouwen van jouw zolder. Via het offerteformulier krijg je een duidelijk beeld van de gemiddelde prijzen van een zolderspecialist. Zo kies je gemakkelijk voor de aannemer met het beste aanbod en zit je nergens aan vast. De offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je bespaart hiermee tot wel 40%!


Prijsbepalende factoren bij een zolderrenovatie

Er zijn natuurlijk verschillende factoren die invloed hebben op de uiteindelijke kosten. De meest bepalende factor is natuurlijk het soort renovatiewerk dat je laat uitvoeren. Zo kost het plaatsen van een dakraam bijvoorbeeld minder dan het plaatsen van een dakkapel. Maar niet alleen het soort renovatiewerk is belangrijk, ook de materiaalkeuze is belangrijk is de prijsbepaling. Zo kosten kwalitatief hoogwaardige materialen meer dan budgetvriendelijke materialen. Daarnaast speelt de grootte van de zolder een bepalende rol. Vooral wanneer het gaat om het plaatsen van vloeren of stucwerk. Bij deze werken wordt er voornamelijk per m2 gerekend. Ook de keuze in inrichting en mogelijke extra opties laten de prijs verschillend uitvallen.

De prijs van een zolderrenovatie

Een zolderrenovatie kost al gauw €5000,-. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijs van alle afzonderlijke renovatiewerken. Alle prijzen zijn inclusief montage, materiaal en btw. Extra toelichting van de verschillende renovatiewerken vind je onder de tabel.

Renovatiewerk Gemiddelde prijs per stuk of m2*
Dakkapel plaatsen €3.650 – €4.700
Dakraam plaatsen €500 – €900
Dakisolatie plaatsen €25,-
Gipsplaten aanbrengen €10,-
Gipswand plaatsen €40,- tot €60,-
Stucen €10,-
Vloer leggen €25,-
Vaste trap plaatsen € 1.500

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Vergelijk offertes voor de precieze kosten.

Kosten voor een dakkapel of dakraam

De zolder kan soms een donkere ruimte zijn zonder voldoende natuurlijk licht. Door het plaatsen van een dakraam kun je extra licht en een ruimtelijk gevoel creëren. Een gemiddeld dakraam van kunststof is 80 bij 140 cm groot en kost €700,-. Wanneer je naast extra lichtinval ook meer ruimte wilt op zolder, kun je kiezen voor een dakkapel. Dakkapellen kunnen kant-en-klaar of op maat worden gemaakt in verschillende materialen. De gemiddelde prijzen voor een dakkapel:

Prefab Maatwerk
Dakkapel uit hout €3250,- €4000,-
Dakkapel van kunststof €3750,- €4700,-
Dakkapel uit polyester €4750,- N.v.t.

*Dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Vergelijk offertes voor jouw zolderrenovatie.Op zoek naar een specialist voor je zolderrenovatie

Vergelijk gratis offertes van meerdere specialisten en bespaar tot 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Prijs van dakisolatie

Via het dak gaat er onbewust veel warmte verloren. Zodra van de zolder een bewoonbare ruimte wordt gemaakt, is het natuurlijk fijn als het hier in de winter lekker warm is en in de zomer koel blijft. Dit kun je realiseren met dakisolatie. Je bespaart hiermee op de energierekening en de temperatuur blijft constanter. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van het oppervlak en type huis. Gemiddeld kost het isoleren van het dak tussen de €15,- en €30,- per m2. Dit is inclusief materiaalkosten, loonkosten en btw.

Plaatsen van een gipswand

Het plaatsen van een gipswand komt pas in kwestie wanneer je de zolderruimte wilt opdelen in verschillende kamers. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het oppervlak en het type materiaal dat wordt gekozen voor de wand. Gemiddeld variëren de kosten tussen de €40,- en €80,- per m2.

Kosten van een vaste trap

De prijs voor een vaste trap naar zolder hangt af van de afmetingen, de materiaalkeuze en of de trap open of gesloten wordt. Voor een open, rechte, geschilderde trap van laminaat of hout betaal je gemiddeld €1400,-. Wanneer je kiest voor een gesloten trap van vinyl of hout inclusief vloerbedekking en trapleuning kost dit je waarschijnlijk eerder €2000,-.

Stucwerk kosten

Voor zowel muren als plafonds is vaak stucwerk nodig. Het stucen van de muren is eenvoudiger dan het stucen van het plafond, waardoor er een prijsverschil bestaat tussen deze werkzaamheden. Voor het stucen van de muur betaal je gemiddeld €4,- tot €20,- per m2. Voor het stucen van het plafond ligt de prijs bij €15,- tot €20,- per m2. Dan is er nog een prijsverschil afhankelijk van afwerking. Zo is het goedkoper om de muren behangklaar te laten stucen dan te cementeren of betonstucen.

Kosten van een zolderspecialist

Voor een zolderrenovatie zullen er vakmannen met verschillende opleidingsachtergronden nodig zijn, al is dit natuurlijk afhankelijk van het soort renovatiewerk dat uitgevoerd moet worden. Voor een totale zolderrenovatie zal er waarschijnlijk een dakwerker, stukadoor, timmerman en elektricien of installateur nodig zijn. Je kunt van tevoren afspreken dat er één totaalbedrag voor de renovatie wordt bepaald, of dat er per uur kosten worden berekend. Per uur vraagt de gemiddelde vakman zo’n €40,- arbeidsloon.


Vind snel een goedkope en vakkundige specialist voor je zolderrenovatie

Vergelijk gratis offertes van meerdere specialisten en bespaar tot 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Kun je premie aanvragen voor een zolderrenovatie?

Voor de zolderrenovatie komen de eventuele isolatiewerken in aanmerking voor een renovatiepremie. Deze is te verkrijgen via de netbeheerder. De werken moeten voldaan zijn door een geregistreerde aannemer en de R-waarde van de dak- of zoldervloerisolatie moet minsten liggen bij 4,5. Het premiebedrag zal dan liggen bij €4,- per m2. Meer informatie over de premie vind je op Vlaanderen.be.
Op de website Premiezoeker.be krijg je een volledig overzicht van alle mogelijke premies voor jouw zolderrenovatie.

Verlaagd btw-tarief 6%

Voor zolderrenovaties heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%. Hiervoor dient je woning echter wel ouder te zijn dan 10 jaar en dienen de werken uitgevoerd te worden door een geregistreerde aannemer. Deze premie hoef je niet zelf aan te vragen. De vakman zal, wanneer je aan de voorwaarden voldoet, hiervoor een verklaring laten ondertekenen en vervolgens slechts 6% BTW aanrekenen. Meer informatie over het verlaagd btw-tarief vind je op Vlaanderen.be.

Extra’s bij een zolderrenovatie

De zolder is een ruimte in huis waar de binnentemperatuur moeilijk constant te houden is. Zodra de zon op de ramen schijnt kan het snel warm worden, en zodra het buiten vriest kan het op zolder best koud worden. Het is daarom slim om zonwering en eventueel airco mee te nemen in je zolderrenovatie. Zo zijn er rolluiken verkrijgbaar in verschillende materialen en handmatig of elektrisch bediend. Voor simpele zonwering betaal je gemiddeld €100,- per m2. Het plaatsen van airco zal rond de €1000,- kosten.

Extra tips om te besparen op een badkamerrenovatie

  • Steek zelf de handen uit de mouwen.
  • Zorg voor een tijdig onderhoud.
  • Vergelijk offertes van verschillende bedrijven.
  • Houd de werkzaamheden zo simpel mogelijk en voer alleen het nodige uit.
  • Onderzoek of je recht hebt op premies voor je zolderrenovatie. Dit is afhankelijk van je inkomen, de hoogte van de factuur en of je hebt gekozen voor een erkende aannemer.

Voordelen van het inschakelen van een vakman

  • Hoogwaardige kwaliteit en deskundig advies
  • Een snelle zolderrenovatie binnen de afgesproken tijd
  • Geen aanschafkosten van duur gereedschap of materiaal

Laat je zolder renoveren door een bij ons aangesloten zolderspecialist. Vul het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk deze op je gemak thuis en kies zo eenvoudig de beste zolderexpert uit de regio. Naast je zolder ook andere renovatiewerken? De specialisten helpen je graag.

<strong>Start gratis offerteaanvraag!</strong>Recent aangevraagde offertes voor zolderrenovatie:


Zoldervloer plaatsen West-Vlaanderen
Complete zolderrenovatie in Antwerpen
Slaapkamer op zolder Brussel
Zolderkamer ontwerpen Limburg
Realiseren van een zolderrenovatie Oost-Vlaanderen
Zolderrenovatie in de buurt van Vlaams-Brabant
Gipswand plaatsen in Brugge
Vaste trap plaatsen Mechelen
Stucadoor Gent
Dakraam op zolder Leuven