Zolderrenovatie?

Vraag vrijblijvende offertes aan en vind een geschikte zolderspecialist!

Gratis - Vrijblijvend

Zolderrenovatie

Met een zolderrenovatie kun je optimaal gebruik gaan maken van alle ruimtes in huis. Zo kun je de zolder omtoveren in een slaapkamer, hobby- of kantoorruimte. Ook het aanpakken van de vloer of zoldertrap valt onder een zolderrenovatie. Hieronder lees je tips en advies om rekening mee te houden tijdens de verschillende stappen van een zolderrenovatie. Op zoek naar een aannemer bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang je snel een aantal gratis en vrijblijvende offertes van specialisten in de regio. Op deze pagina kun je ook alvast lezen over de mogelijkheden en tips omtrent de planning!

Zolderspecialist nodig?

Op zoek naar een goedkope en deskundige zolderspecialist in de buurt?

Gratis offertes vergelijken

Vergelijk gratis offertes van zolderspecialisten uit jouw regio.

Bespaar op de kosten!

Ontvang meerdere offertes en bespaar op de prijs van een zolderspecialist!

Vind de beste zolderspecialist

Wij helpen je graag bij het vinden van een specialist voor het verbouwen van jouw zolder. Via het offerteformulier krijg je een duidelijk beeld van de gemiddelde prijzen van een zolderspecialist. Zo kies je gemakkelijk voor de zolderspecialist met het beste aanbod en zit je nergens aan vast. De offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je bespaart hiermee tot wel 40%!


Uit welke stappen bestaat een zolderrenovatie?

Stap 1: Laat je inspireren

Wanneer je nog niet helemaal zeker bent van je ideeën voor een zolderrenovatie, is het een goed idee om eens wat extra inspiratie op te doen. Er zijn verschillende bronnen beschikbaar die je hier goed bij kunnen helpen. Zo zijn er verschillende tijdschriften en magazines met tips voor doe-het-zelvers. Vooral de mooie plaatjes van het interieur kunnen je verder helpen. Daarnaast is er op internet ook een heleboel te vinden. Wat dacht je van blogs van mensen die eenzelfde renovatie hebben gerealiseerd?

Sommige bedrijfswebsites van aannemers van zolderrenovaties plaatsen ook foto’s van hun projecten. Zo kun je inspiratie opdoen en tegelijk kijken welke aannemer jou aanspreekt. Als laatste nog een mega tip: Pinterest. Op deze website kun je enorm veel verschillende stijlen, ideeën en ervaringen vinden en verzamelen. Start je gratis offerteaanvraag

Stap 2: Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar op

Ga nog eens na voor jezelf waarom je de zolder wil renoveren. Wat mis je in de huidige staat van je woning en hoe zou je dit kunnen opvangen op zolder? Wens je je bijvoorbeeld een bureauruimte, badkamer of slaapkamer op zolder? Bij dit punt is het ook belangrijk rekening te houden met de toekomst. Ben je van plan nog lang in dit huis te blijven wonen? Komen er in de toekomst nog kinderen? Het is natuurlijk fijn om zo veel mogelijk te kunnen genieten van je investering.

Stel vervolgens een plan op. Hoeveel kamers zijn of komen er op zolder? Wat voor functies krijgen deze kamers? Het plan wordt verder toegelicht bij stap 4.

zolderrenovatie vloer en wand controle

Stap 3: Bepaal je budget en de haalbaarheid

Het is belangrijk om realistisch te blijven. Houd daarom goed rekening met je beschikbare budget. Een zolderrenovatie is over het algemeen niet een goedkope onderneming. Lees je daarom in over de gemiddelde prijzen. Denk er om dat je naast materiaalkosten ook geld kwijt bent aan de werkuren van de vakman. Vraag gratis offertes aan!
Om te besparen en de haalbaarheid van een zolderrenovatie te vergroot, zou je een aantal dingen zelf kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het leeghalen van de ruimte en het verwijderen van de huidige vloer.

Verder bestaat er de mogelijkheid een renovatiekrediet aan te vragen. Dit geeft je wat extra speling om de renovatie in één keer goed te doen. Lees meer over renovatiepremies voor jouw zolderrenovatie.

Stap 4: Het zolderplan

Bij het maken van een zolderplan houd je rekening met een aantal zaken:

 • De zoldertrap: de vorm van de trap wordt in grote mate bepaald door de inrichting van de zolder. Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen of je gaat voor een open of gesloten zoldertrap. De meest voorkomende vormen zijn: de wenteltrap, steektrap, molenaarstrap, draaitrap, spiltrap en bordestrap.
 • De plaats van schouwen en dakdoorvoeren: deze zullen hun ruimte in het nieuwe plan waarschijnlijk behouden.
 • De hellingsgraad van het dak: de hellingsgraad bepaalt natuurlijk hoe makkelijk het regenwater wegloopt. Van binnenuit gezien beïnvloedt de hellingsgraad de bruikbare ruimte op zolder. Hiermee kun je dus inschatten of het misschien een goede keuze is een dakkapel toe te voegen.
 • Gas, water en elektra: op welke plekken is er behoefte aan meer stopcontacten? Is er een waterleiding nodig voor de geplande lavabo? Wellicht een gastoevoer voor een mogelijke keuken?
 • Plaatsing van afvoer: zijn er nieuwe afvoeren nodig en waar kunnen deze het beste geplaatst worden?
 • Beschikbare ruimte: aan de hand van de beschikbare ruimte bepaal je hoe veel nieuwe kamers er gerealiseerd kunnen worden en wellicht welke functie deze zullen krijgen.
 • Steunmuren: dragende muren kunnen niet zo maar afgebroken worden. Het is dus belangrijk te bepalen welke muren dragend zijn, en deze vervolgens in je plan te betrekken. Daarnaast is het verstandig rekening te houden met de vloerbalken en onderliggende muren bij het ontwerpen van nieuwe ruimtes en eventuele isolering.
 • Vluchtwegen: tijdens het maken van een zolderplan is het handig je af te vragen of er een mogelijkheid is voor een vluchtweg in geval van brand. Is er toegang tot een plat dak? Moet er wellicht een extra raam of ladder geplaatst worden?

Op zoek naar een specialist voor zolderrenovatie?

Vergelijk kosteloos en vrijblijvend offertes en bespaar op de kosten!
Gratis offertes vergelijken!

Stap 5: De zoldertrap

Wanneer je al beschikt over een zoldertrap en deze nog in goede staat verkeert, kun je de bestaande zoldertrap renoveren. Zo kun je kiezen uit verschillende afwerkingsproducten, zoals tapijt, laminaat, vinyl of verf.

Mocht de huidige trap niet meer in goede staat zijn of aan de eisen voldoen, kun je kiezen uit een van de volgende twee opties:

Vaste zoldertrap: dit is de meest veilige trap om de zolder te bereiken, met name voor kleine kinderen of personen die slecht ter been zijn. Er moet echter wel voldoende ruimte voor zijn. Zo wordt er, voor vergroot gebruiksgemak, doorgaans gekozen voor optredes van gemiddeld 22 cm en een hellingsgraad van ongeveer 42 graden.

Moet je ‘s nachts vaak de trap af? Zorg dan voor veiligheid en kies voor een vaste rechte trap.

Plaatsbesparende zoldertrap: deze optie is vooral handig wanneer je de zolder niet dagelijks gaat gebruiken, maar toch een goed bereikbare opbergruimte wilt hebben. Zo kun je kiezen voor een plaatsbesparende vaste trap, een opvouwbare zoldertrap met valluik of een uitschuifbare zoldertrap met valluik. Veel van deze trappen zijn verkrijgbaar als bouwpakket gemaakt van metaal of hout, of kunnen door de vakman worden gemaakt.

Plaats een zoldertrap niet te dicht bij de helling van een schuin zolderdak. Zo voorkom je dat je je hoofd stoot. Het is hierbij handig te kiezen voor een zoldertrap met kwartdraai.

Stap 6: Inspecteren van de zoldervloer en het dak

Voor het aanvangen van de renovatie is het verstandig de staat van de zoldervloer en het dak te controleren, om toekomstige schade of ongelukken te voorkomen. Zo weet je ook zeker dat de basis goed zit en je je nieuwe kamers bouwt op een goede basis.

Controleer de staat van de draagbalken en houten planken. Dit is ook het moment om eventuele zoldervloerisolatie aan te brengen. Het dak dient geïnspecteerd te worden op lekkages die mogelijk waterschade tot gevolg zouden kunnen hebben. De dakbedekking bestaat uit het onderdak en de tengel- en panlatten. Dakdoorvoeren, zoals dakramen, dakkapellen, schouwen en verluchtingskanalen dienen gecheckt te worden op hun aansluiting met het dak en hun waterkering. Tot slot is dit een goed moment om uit te sluiten of het dak asbest bevat, en dit eventueel te laten verwijderen. De vakman kan je bij al deze zaken helpen bij de planning en uitvoering.

zolderrenovatie gyproc

Stap 7: Slopen van de huidige zolder

De volgende stap bestaat uit het slopen en verwijderen van alle onderdelen die niet in het nieuwe zolderplan voorkomen. Denk hierbij aan het de bestaande overbodige zolderwanden, ongebruikte schouwmantels of schoorstenen, vloerbekleding of ongebruikte elektriciteit.

Stap 8: Plaatsen van dakisolatie

Heb je niet gekozen voor vloerisolatie, maar wil je er zeker van zijn dat er geen koudebruggen in je woning ontstaan? Kies dan bij deze stap voor het isoleren van het dak. Dit is zeker verstandig wanneer je de zolder wilt voorzien van bewoonbare kamers. Dit bespaart een hoop energie en daarmee natuurlijk geld.

Stap 9: Plaatsen zolderwanden en plafonds

In het zolderplan is aangegeven waar de (nieuwe) zolderwanden en deuropeningen zullen worden geplaatst. Met name zolderwanden zijn heel licht en makkelijk op maat te maken en gemakkelijk te plaatsen. Je kunt hierbij denken aan gyproc scheidingswanden of voorzetwanden. Het plafond en schuine daken kunnen worden afgewerkt met gyproc.

zolderrenovatie dakramen slaapkamer

Stap 10: Nutsvoorzieningen aanleggen of renoveren

De volgende stap van de zolderrenovatie bestaat uit het aanleggen of renoveren van nutsvoorzieningen. De electricien controleert of het echt nodig is om nieuwe kabels te plaatsen, of dat de huidige makkelijk gerenoveerd kunnen worden. Denk bij deze stap verder aan het plaatsen van stopcontacten, de TV-aansluiting, internettoegang, domotica en parlofonie.

Stap 11: Afwerken van de zolder

Het afwerken van de zolder bestaat uit een aantal schrijnwerken. Het plaatsen van de vloerafwerking is hier één van. Vervolgens hangt de afwerking af van jouw persoonlijke zolderplan. Denk bijvoorbeeld aan het uitwerken van de dakkapel of veluxramen. Ook het plaatsen van de badkamermeubels, domotica, lichtpunten en stopcontacten hangen af van jouw ontwerp. Bij deze stap denkt de aannemer ook aan het plaatsen van mogelijke radiatoren, airco’s of warmtepompen. Het plaatsen van de zoldertrap zal ook tijdens deze stap gerealiseerd worden.

Stap 12: Zolderkamer inrichten

Tot slot kun je eindelijk beginnen met het inrichten van de nieuwe zolder. Denk hierbij aan de verluchting en eventuele schilder- of behangwerken. Ook het plaatsen van plinten behoort tot de laatste stap. Vervolgens kun je los met het plaatsen van meubelen, gordijnen, kussens en tapijt. Vervolgens kun je genieten van je nieuwe zolder!

zolderrenovatie dakramen slaapkamer

Voordelen van het inschakelen van een vakman

 • Hoogwaardige kwaliteit en deskundig advies
 • Een snelle zolderrenovatie binnen de afgesproken tijd
 • Geen aanschafkosten van duur gereedschap of materiaal

Laat je zolder renoveren door een bij ons aangesloten zolderspecialist. Vul het offerteformulier in en je ontvangt spoedig een aantal gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk deze op je gemak thuis en kies zo eenvoudig de beste zolderexpert uit de regio. Naast je zolder ook andere renovatiewerken? De specialisten helpen je graag.

Start gratis offerteaanvraag!

Bekijk onderstaande links en ontdek de mogelijkheden voor een zolderrenovatie bij jou in de buurt! Informatie over werkzaamheden, kosten en bespaartips!


Meer weten over verbouwingswerken en de kosten?


Badkamerrenovatie

Dakrenovatie

Gevelrenovatie

Keukenrenovatie

Zolderrenovatie

Totaalrenovatie